Internetes vásárlás: óva int a NAV

8
Suller Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője napszemüvegeket tör össze

Az interneten keresztül külföldről rendelt áruk fokozott ellenőrzésére hívta fel a figyelmet Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert a szellemi tulajdonjogot sértő árut megsemmisítik. Teleki József, a NAV Reptéri Főigazgatóságának főigazgatója csütörtökön a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a hatóságok visszatartják a vámkezelés során talált, feltehetően szellemi tulajdonjogot sértő árut, hiába fizette ki a terméket a vásárló. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a termék valóban nem eredeti, megsemmisítik, ezért érdemes körültekintően vásárolni az interneten.

Az EU-n kívüli országokból, interneten keresztül rendelt termékeket minden esetben vámkezelni kell — tette hozzá Teleki. Ebben az évben a megnövekedett online vásárlások következtében a főigazgatóság 24 százalékkal több, 131 ezer import vámkezelést végzett. Az elmúlt hónapokban 213 eljárás indult a repülőtéren, hamis árumegjelöléssel behozott áru miatt, amelyből 143 esetben már megsemmisítették a termékeket – mondta a főigazgató. A lefoglalt áruk többsége Kínából és Hong Kongból származik, az előző évektől eltérően a ruházati termékek helyett leggyakrabban napszemüvegek, kozmetikai termékek, karórák és telefonok buktak meg az ellenőrzésen — írja az MTI.

8 thoughts on “Internetes vásárlás: óva int a NAV

  1. A 213 eset 0.16% – a az összes eljárásnak. Ez nevetségesen kevés. Ha minden területen csak ennyi lenne a rossz, hibás, törvénytelen teljesítés. Nevetséges ez a riogatás a Nav-al. Ha a magyarországi eladásokat megnézné a NAV, ennek a %-nak igen sokszorosánál találnának a hamis áru vételénél nagyobb szabálysértést, bűnt stb….

  2. Az egész csak arról szól, nehogy olcsóbban vegyél kínából (szállítással együtt is olcsóbb), mint itthon, nehogy az állambácsi elessen az áfától. nem véletlen, hogy a szállítás díja is beleszámít az árú értékébe, teljesen jogellenesen. mi köze a magyar államnak ahhoz, hogy egy kinti cégnek mennyit fizetsz a szállításért? (persze mindezt értünk teszik)

  3. De azért tisztázzuk, hogy félreértés ne essék, hogy nem a hamis cucc vásárláskor átvert vevőkkel van nekem problémám, hanem nehogy előforduljon az, hogy valaki valamit rendel külföldről (teljesen mindegy, hogy honnan), és azt véletlenségből hamisnak minősítik, és megsemmisítik, miközben lehet, hogy olyan márkáról, és nem hamisitványról van szó, ami esetleg hasonlít valamire, de mégsem, az, mert pl. a két cég egy típust, csak más-más néven gyártja, vagy forgalmazza… ez az oldala izgat engem, nem a hamis dolgok megsemmisítése.

  4. Nem teljesen! Tegyük fel, hogy XY rendel egy készüléket mely hasonlít egy telefonra, azhonban az megengedett (abban az országban), nehogy már a NAV döntse el, hogy igen is, hamis! Főleg, hogy nagyon sok tudott "másolás" folyik sok ismert márka között is! Lásd, Ha rendelek, egy Huawei ascend P7-es telefont, mely nagyrészt hasonlít egy Sony Xperia telefonra, akkor az már hamis? A NAV meg megsemmisíti, én meg kidobtam 100ezret az ablakon? Köszönöm szépen!! Inkább osztrák postafiókot nyitok, és átugrok oda… 🙂

  5. Ha egy noname telefon a megszólalásig hasonlít (ugyanaz a design, ugyanazok az ikonok) egy neves gyártó termékére, akkor az hamis, vagy sem? Szerintem ezt nem olyan bonyolult eldönteni. Persze tévedhetek.

  6. Ez így van, de a kérdés az, hogy mit tekintünk hamisnak, és mit nem! Ha valaki egy noname telót gondol hamisnak, és azt semmisíti meg, miközben az csak hazánkban nem ismert, az gáz! 🙂

  7. Amikor valaki egy árút ötöd, tized áron rendel meg, akkor azért elég egyértelmű, hogy nem tiszta forrásból származó terméket kíván megvenni, majd forgalmazni. Persze tényleg előfordulhat, hogy valakit átvernek…

  8. Jó… megsemmisítheti, fizesse is ki az összeget!!! Hiszen, ha valaki, valamit rendel, akkor azt feltételezi, hogy az ereti termék, magyarán barmilyen hamis termék esetén, vagy továbbítsák, és a vevő kap egy hamis terméket (bár nem azt várta), vagya NAV fizesse ki! Az nem működik, hogy se pénz, se poszó!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Itt a Sony ívelt televíziója

pén aug 8 , 2014
Egy mezei, hétköznapi televízió nem nyújthat olyan páratlan élményt, mint a Sony új BRAVIA S90 4K Ultra HD televíziója, amely lenyűgöző kialakításának köszönhetően a felhőtlen szórakozás élményét biztosítja — állítja a japán társaság közleménye. A készülék kétfajta méretben, 75 és 65 collos kivitelben is megvehető. Az S90 TRILUMINOS kijelzője a […]
televízió

És még ez is...