Informatikai hiányosságok a Groupama Biztosítónál

szerverKözel ötvenmillió forint bírságot szabott ki a Groupama Biztosító Zrt.-re a jegybank, egyebek közt informatikai hiányosságok miatt — közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A jegybank rendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot végzett a Groupamánál, a 2017 májustól a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakra. A feltárt jogsértések miatt a jegybank 39,5 millió forint felügyeleti és tízmillió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott a biztosítóra. Az informatikai terület vizsgálata során az MNB szabálytalanságként azonosította többek között, hogy a Groupama nem megfelelően végezte el a tesztkörnyezetben felhasznált adatok anonimizálását, illetve nem rendelkezik a rendszerbiztonsági kockázattal arányos vírus- és más rosszindulatú program elleni védelemmel. A bírság összegének meghatározásakor a jegybank figyelembe vette többek közt a biztosító által elkövetett jogszabálysértések viszonylagosan jelentős súlyát, illetve azok lehetséges hatásait. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor a biztosító együttműködő magatartása a jegybanki vizsgálat során, és az, hogy több kockázati kategóriában alacsony, vagy mérsékelt kockázatot azonosított az MNB.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nem mindig sikertörténet a digitalizáció pedig a túlélés feltétele

csü jan 21 , 2021
A cégek többsége teljesen átalakítaná működését a digitális technológiák segítségével, de a folyamatot gátolja, hogy az eddigi fejlesztéseik nem eredményeztek számukra kézzelfogható üzleti hasznot – derül ki az EY 1001 döntéshozó bevonásával készült globális felméréséből. A vezetők 62 százaléka szerint radikálisan át kell formálniuk a társaság működését a következő két […]
digitális könyvkiadás