IKT-konferencia: a szektor a fejlett gazdaságok motorja

Varga Mihály

Az infokommunikációs szektor a fejlett gazdaságok egyik meghatározó ágazatává vált, ezért azok a vállalatok, amelyek nem tudnak élni az infokommunikációs technológia (IKT) lehetőségeivel, kizárják magukat a versenyből – hangsúlyozta Varga Mihály egy szakmai konferencián csütörtökön, az Országházban. A nemzetgazdasági miniszter az ötödik Információs Társadalom Parlamentje “Digitális Transzformáció” című konferenciát megnyitó beszédében bejelentette: a kormány ebben az évben kétmilliárd forintos programot hirdet a kis- és középvállalkozások e-gazdasági lemaradásának csökkentésére, amelynek fontos eleme lesz a motivációs szemléletformálás és a kompetenciafejlesztés támogatása.

Varga hangsúlyozta, hogy Magyarország helyzete kedvező az infokommunikációs célok megvalósítására, rendelkezik a szükséges tudományos háttérrel, megvan az újító szellem, a világsikerhez azonban arra van szükség, hogy a vállalkozások, a tudományos műhelyek, az iskolák és a kormány is elvégezze a ráháruló feladatokat. Kiemelte, hogy 2014-es statisztikák szerint jelenleg a tizenöt éven felüli magyar lakosság negyven százaléka nem használ számítógépet, a digitális képességekkel nem rendelkezők nyolcvannégy százaléka a negyvenöt évesnél idősebb, ötvenkét százaléka legfeljebb általános iskolai végzettségű. Beszámolt arról is, hogy az évek óta meglevő szakemberhiány felszámolása érdekében a kormány kétmilliárd forintos támogatás keretében az oktatási intézmények és az IKT vállalatok együttműködését ösztönző és támogató projektet indít.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

IKT-konferencia: konzultáció lesz a hírközlésről

pén jún 19 , 2015
Magyarország kiemelkedő lehetőségek kapujában áll a digitális fejlesztések terén – hangsúlyozta Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke csütörtökön, az Információs Társadalom Parlamentje címmel az Országházban rendezett konferencián. Mint mondta, a szektor gyorsan fejlődik, kormányzati cél, hogy 2018 végére – az uniós céldátumnál két évvel korábban – […]
Karas Mónika

És még ez is...