Így számolják ki melyik a tíz legértékesebb márka

top10A világ legértékesebb márkáiról a Millward Brown által kiadott idei ranglista élén szereplő cégek részvényeinek megvásárlói legalább harmadrészben a márkaértéket vásárolják meg, de például a McDonald’s vagy a Google esetében ez az arány nem kevesebb, mint 90 százalék körül alakul — áll a BDO Magyarország közleményében. Egy márka értékének kiszámítását a nemzetközi gyakorlatban többféle szempontból közelítik meg. A többnyire csak ellenőrzésre alkalmazott költségalapú értékelés során az adott márkanév kialakításához kapcsolódó ráfordításokat vizsgálják, más módszerek a márkanév által generált többletjövedelmet számítják ki. A piaci összehasonlító módszerek ugyanakkor például a márkával jelzett termékek árelőnyének elemzésével, vagy éppen a márkáért fizetett tranzakciós összegek, valamint licencdíjak mértékének vizsgálatával képesek a márka értékének megjelenítésére.

„A gazdasági életben igen nagy jelentősége van a márkaérték meghatározásának – hívja fel a figyelmet Boross Ákos, a BDO pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere. – A tőkebevonási és finanszírozási lehetőségek bővülése mellett fontos még megemlíteni a sport– és kulturális szférában jellemző szponzori gyakorlatot, vagy éppen a vállalati vagy a termékekhez, szolgáltatásokhoz kapcsolódó márkanevek és logók cseréjét is. Ezek mindegyikében a tervezett lépések költség-haszon elemzéseihez alapvető feltétel az adott márka értékének megfelelő ismerete.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Befellegzett az egyéb tableteknek

sze szept 2 , 2015
Az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat legfrissebb előrejelzése szerint az idei 212 milliós táblagép értékesítésnek hatvanhat százaléka, 139,8 millió lesz Android operációs rendszeren futó készülék, tíz százalékkal kevesebb, mint 2014-ben. A világpiaci eladások 2019-re 239 millióra emelkednek, ennek viszont már csak 56,6 százaléka lesz Android készülék, […]

És még ez is...