Így győzheted le a Petyát az ukrán kiberrendőrség szerint

Az ukrán kiberrendőrség azt javasolja a Petya nevű zsarolóvírus elterjedéséért okolt M.E.Doc könyvelési program használóinak, hogy a további hackertámadások elkerülése érdekében változtassák meg jelszavukat és elektronikus aláírásukat – írta Arszen Avakov belügyminiszter a Facebook-oldalán.

Sajtóforrások szerint az M.E.Doc könyvelési programot az ukrán vállalatok nyolcvan százaléka használja, ami mintegy négyszázezer céget, illetve körülbelül egymillió számítógépet jelent. A belügyminiszter a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a zsarolóvírus újabb támadási hullámát akadályozták meg a hatóságok Ukrajnában. Múlt jéten támadt először a Petya nevű vírus. Avakov szavai szerint nemzetközi hatóságok és kiberbiztonsági cégek is megerősítették, hogy a vírus az M.E.Doc program frissítésének letöltésével fertőzte meg a számítógépeket. A hackerek vélhetően még a május 15-i frissítésébe illesztettek be egy úgynevezett backdoor programot, amely a könyvelési program felhasználóinak gépén külső illetéktelen hozzáférést tett lehetővé.

A belügyminiszter szavai szerint a M.E.Doc programot kifejlesztő és terjesztő Intellekt-Szervisz nevű cég vezetését régóta figyelmeztették a vírusvédelemmel foglalkozó vállalatok, ám az Intellekt-Szervisz vezetői figyelmen kívül hagyták ezeket a figyelmeztetéseket. Avakov kifejtette, hogy amikor a backdoor program működésbe lép, hozzáférést biztosít a felhasználói fiókokhoz, azokon keresztül pedig a teljes hálózathoz. Ezután kizárja gépet a hálózatból, és saját – TINY Linux típusú – operációs rendszert telepít fel. A miniszter szavai szerint az Intellekt-Szervisz vállalatnál tartott keddi házkutatás során lefoglalt szervereken a hackerek olyan nyomokat hagytak, amelyek nyilvánvalóvá teszik, hogy a kibertámadás Oroszországból eredt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hihetelenül okoseszközöket fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetemen

szo júl 8 , 2017
Az élő szervezetekről adatokat gyűjtő, intelligens szenzorokra épülő rendszereket fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói egy 810 millió forintos uniós támogatást elnyert projektben – közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága. Az SZTE szakemberei a korábbi kutatás-fejlesztési eredményeikre alapozva olyan platformot hoznak létre, ami segíti az Internet of Living Things (IoLT) […]
chip

Friss, ropogós