Halvány sarlósfecskét figyeltek meg Szegeden

halvány sarlósfecskeHalvány sarlósfecskét (Apus pallidus) figyeltek meg Szegeden, ez a Mediterráneumban őshonos faj második dokumentált előfordulása Magyarországon – közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja.

A Kárpát-medencében ritka madarat Engi László nemcsak megtalálta és meghatározta – amely a szakmában jártasak számára is nehéz feladat – hanem fényképet is készített róla. A halvány sarlósfecske leginkább a tengerek közelében költ, a Földközi-tenger partvidékén, Észak-Afrikában, Kis-Ázsiában, Közel-Keleten, valamint az Arab-félsziget bizonyos pontjain él. Vonuló faj, a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti. Korábban Magyarországon egyszer, 1996-ban figyelték meg.

Rokonához – a Kárpát-medencében szintén rendkívül ritkán felbukkanó – havasi sarlósfecskéhez hasonlóan szinte minden idejét a levegőben tölti, leszámítva a fészekrakást és az utódgondozást. Repülő rovarokkal, levegőben sodródó pókokkal táplálkozik, utóbbiakat alacsony magasságban, a földtől egy-két méterre kapja el. A 16 centis testhosszú, 42-46 centiméteres szárnyfesztávú halvány sarlósfecske barnás tollazata világosabb a Magyarországon is költő sarlósfecskénél (Apus apus) alakja vaskosabb, szárnyvégei tompábbak és farokvillája is rövidebb.

A halvány sarlósfecske sziklás partfalakon, városok épületein telepesen fészkel. Fészekanyagát a levegőben sodródó anyagokból gyűjti. Évente két fészekaljat nevel, amelyek rendszerint két-három tojásból állnak. A hím és a tojó egyaránt részt vesz a kotlásban, valamint a fiókák táplálásában is.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Elindult a magyar közösségi piactér

hét máj 30 , 2022
A magyarországi induló vállalkozások számára nincs sok lehetőség, ha nem rendelkeznek kezdőtőkével. A belföldi pályázatok a kezdők számára elérhetetlenek, a bankoktól ugyanezen okok miatt nem számíthatnak támogatásra. Ha Te is ebben a cipőben jársz, valószínűleg ismered a helyzetet. Ez azonban tudatossággal, kidolgozott üzleti tervvel és modellel áthidalható. A magyar közösségi […]
brancskozosseg.hu

És még ez is...