Falun épül a világegyetem első klímabarát adatközpontja

datacenterA svédországi Falun városában épül a világ első, klimatikus szempontból pozitív adatközpontja, az EcoDataCenter, amely egyben a világ húsz legbiztonságosabb adatközpontjának egyike. A projekt kezdeményezője a Falu Energi & Vatten energiaszolgáltató, valamint az EcoDC AB vállalat, az energiahatékony megoldásokat biztosító termékeket és technológiákat pedig a Schneider Electric szállítja. Az összesen három részből álló létesítmény első épületét 2016 első negyedévében tervezik átadni. Az EcoDataCentert azzal a helyi, megújuló forrásokból táplálkozó energiaellátási rendszerrel kötik majd össze, a szerverek és informatikai eszközök hőfeleslegével a faluni épületeket a terület fűtőrendszerén keresztül fogják fűteni, a nyári időszakban pedig a helyi erőmű gőzfeleslege működteti majd az adatközpont hűtőrendszerét. Így a kibocsátás szén-dioxid lábnyoma éves viszonylatban negatív lesz.

Az internet és a felhő-technológia gerincét jelentő adatközpontok energiaellátásának költsége az adatok mennyiségével párhuzamosan egyre növekszik. Egy adatközpont önmagában is több villamos energiát fogyaszthat, mint amit egy közepes méretű város igényel, ennek az energiának a nagy része azonban nem hasznosul, hanem egyszerűen hőként távozik az, hozzájárulva a globális és lokális felmelegedéshez. A becslések szerint, a világon jelenleg működő több mint hárommillió adatközpont összesített szén-dioxid-kibocsátása várhatóan öt éven belül meghaladja majd a légiközlekedési ágazatét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Bitrix24 lett a 2014 intranetje

ked márc 24 , 2015
A vállalati rendszerek tesztelésével foglalkozó CMS Critic megválasztotta az év legjobb közösségi intranetjét. Az elmúlt évet a Bitrix24 nyerte. A CMS Critic CMS rendszerek, intranetek, blogplatformok és weboldalkészítő programok tesztelésével és értékelésével foglalkozik. Az orosz-amerikai fejlesztésű intranet olyan riválisokat utasított maga mögé, mint a közönségdíjas Liferay, az Entando és az […]
internet