Január 1.: változások a domain regisztrációban

domain regisztráció2023. január 1-től változik az alternatív vitarendezés, módosult a Domainregisztrációs Szabályzat, és fizetőssé váltak a legöregebb magyar domainnevek.

A domain regisztrációval kapcsolatos jogviták során eljáró, bíróságon kívüli vitarendezési szolgáltatásokat nyújtó Alternatív Vitarendező Fórum (AVF) 2023. január 1-től megújul. Az év elejétől az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület keretében működő AVF egy minden érintett számára online elérhető központi panaszkezelő rendszeren, az Egységes Panaszkezelő Rendszer (EPR) keresztül biztosítja az alternatív vitarendezésre tartozó, valamint minden egyéb .hu domain üggyel kapcsolatos panaszkezelést.

A jelenlegi Tanácsadó Testületet, illetve a regisztrációs döntnök eljárását felváltja egy egységes döntnöki rendszer, így mind a domain regisztrációját megelőzően, mind azt követően eseti tanácsokban eljáró döntnökök bírálják el a panaszokat. A leglényegesebb változás a gyakorlatban az, hogy a Tanácsadó Testület megszűnik, a meghirdetett, feltételesen regisztrált domain nevekkel kapcsolatos panaszok esetében a Domain döntnöki eljárásban dönt az adott eljárásra alakuló három fős döntnöki tanács.

Módosult a Domainregisztrációs Szabályzat: az új 3.7 ponttal egyszerűbbé válik a megszűnt jogi személy domain-használók domain nevei használati jogának tisztázása

A feltételesen regisztrált domain nevekkel szembeni panaszokat a felek már nem a regisztrátorokon keresztül, hanem közvetlenül az AVF szervezetével intézik, az EPR-nek a domain.hu felületén található bemeneti felületein. Domain döntnöki eljárást itt lehet kezdeményezni. Egy domain név regisztrációját követően az adott domain névnek a kérelmezett domain-használótól történő visszavonását, illetve átruházását a Regisztrációs döntnöki eljárás megindításával kezdeményezheti az, akinek ehhez a névhez névhasználati joga fűződik.

Új testületként megalakul a Jogi Tanácsadó Bizottság, mely jogi szakmai tanácsadás mellett jogosult lesz a döntnökök számára irányadó vitarendezési gyakorlat egyes kérdéseinek egységesítésére.

Fizetőssé váltak az ősi domainek
Az Internet Szolgáltatók Tanácsának Elnöksége 2021.07.12-i ülésén meghozott 2021/34 számú határozatában kezdeményezi, hogy az 1998. január 1. előtt bejegyzett domainek jelenleg érvényben lévő fenntartási díjmentessége 2023. január 1-től szűnjék meg.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Elítélte az EU és több ország, hogy a tálibok kitiltották a nőket az egyetemekről

sze jan 4 , 2023
ShareTweetPinShareKözös nyilatkozatban ítélte el az Európai Unió, annak több tagországa és néhány más állam, hogy az afgán felsőoktatásért felelős miniszter december 20-án azonnali hatállyal kitiltotta a nőket az egyetemekről Afganisztánban; a nyilatkozat aláírói arra figyelmeztetnek, hogy a lépésnek következményei lesznek a közép-keleti országgal fenntartott kapcsolatokra. Az Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, […]
Európai Unió

És még ez is...