Erre figyelj, hogy ne verjenek át, ha online vásárolsz

online-vasarlas-shopping-kosarAz online vásárlás számtalan alkalmat kínálnak a kiberbűnözőknek. A szlovák ESET internetbiztonsági társaság öt pontban foglalta össze, hogyan kerülhetjük el a pénzünk és a számítógépünk ellen intézett támadást az online vásárlások során.

1. Használjunk biztonságos internetkapcsolatot
Nem mindegyik internetkapcsolat biztonságos ahhoz, hogy online fizetésekhez használjuk. A karácsonyi vásárokban elérhető nyilvános wifi nem feltétlenül a legjobb opció a Black Friday alatti vásárlásokhoz. Kedvenc online boltunk eléréséhez biztonságosabb alternatíva, ha az otthoni saját számítógépünket, vagy okostelefon/tablet esetében idegen helyen saját mobil internetünket használjuk a vásárláshoz.

2. Védjük eszközeinket
Lehetőség szerint mindig használjunk saját megbízható eszközt – legyen az számítógép, tablet vagy okostelefon –, mivel ezeken sokkal könnyebben észreveszünk bármilyen működés közben előforduló szokatlan jelenséget, furcsaságot. Emellett tartsuk az operációs rendszerünket és a szoftvereinket naprakészen, hogy elkerüljük a nem javított biztonsági réseket, amelyekkel potenciálisan vissza lehet élni. Végül, de nem utolsó sorban, telepítsünk egy olyan megbízható vírusvédelmi biztonsági alkalmazást, amely többrétegű biztonsági megoldásokkal rendelkezik, és az alapfunkciókon felül például az online bankolás közben is védelmet nyújt.

3. Figyeljünk a hamis ajánlatokra
Ha olyan Black Friday (vagy Cyber Monday) ajánlatot kapunk, amelyik túl szépnek és kedvezőnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor majdnem biztosan átverésről van szó. Az e-mailben érkező hamis ajánlatok gyakoriak az év végi szezonban, és ezek olyan kártékony weboldalakra irányítják a vásárlókat, amelyek titokban bizalmas adatokat (bankkártyaszám), vagy belépési információkat gyűjtenek a felhasználóktól. Ha nem szeretnénk ilyen csaló oldalakra tévedni, akkor írjuk be a böngészőbe kézzel a felkeresni kívánt online bolt címét, és ne kattintsunk a kétes levelekben érkező linkekre.

4. Mindig ellenőrizzük a webcímet
Amennyiben lehetséges, akkor jól ismert és megbízható üzleteket, webáruházakat és termékmárkákat válasszunk, amelyek biztonságos online vásárlási környezetet kínálnak számunkra, és elérhető ügyfélszolgálattal rendelkeznek az esetleg felmerülő problémák kezelésére. Azonban akkor se lankadjon a figyelmünk, ha jól ismert márkáról van szó, mert a csalók sokszor hamis, és az eredetire hasonlító, megtévesztő weboldalakat készítenek a vásárlók félrevezetéséhez.

5. Használjunk biztonságos fizetési megoldásokat
Az online vásárlás biztonságosabb, ha virtuális bankkártyát, vagy valamilyen megbízható online fizetésközvetítői szolgáltatást alkalmazunk a vásárlás során, így nem lesz közvetlen veszélyben a valódi bankszámlánkon tartott összeg. Ha mégis baj történik, akkor a kárt, vagy annak egy részét a bank, illetve a fizetési szolgáltató átvállalhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A magyar internetezők hatoda az Egyesült Államokból vásárol

sze nov 30 , 2016
Az Amerikai Egyesült Államok jelenleg az egyik legnépszerűbb online bevásárlási célország, ahonnan a magyar internetezők 17 százaléka rendel termékeket legalább évi egy alkalommal. A GfK és a PayPal közös kutatása szerint az USA-ból történő online vásárlás két legfontosabb oka az alacsonyabb ár (24 százalék), vagy a nagyobb választék (26 százalék). […]
kém