Elutasították a Huawei Egyesült Államok elleni perkeresetét

Egy texasi szövetségi bíró elutasította a Huawei Egyesült Államok elleni perkeresetét.

A kínai vállalat egy 2018-ban érvénybe lépett amerikai törvény ellen nyújtott be keresetet, még tavaly márciusban. A jogszabály értelmében az amerikai szövetségi hivataloknak és intézményeknek tilos üzleti kapcsolatba lépniük a Huawei-jel. Amos Mazzant kelet-texasi szövetségi bíró azzal indokolta a döntését, hogy az amerikai kongresszusnak megvan a felhatalmazása arra, hogy megtiltsa szövetségi intézményeknek Huawei-termékek vásárlását. „Szerződést kötni a szövetségi kormányzattal kiváltság, és nem alkotmányban garantált jog” – írta 57 oldalas indoklásában a bíró. A Huawei elégedetlenségének adott hangot, és közölte: további jogi lépéseket fontolgat.

Elemzők arra mutattak rá, hogy a kínai cég lényegében az amerikai nemzetvédelmi törvény egyes részei ellen intézett kihívást. Az évente megszavazott jogszabály hatalmazza fel a szövetségi kormányzatot a katonai kiadásokra, és a 2018-ban elfogadott törvény megtiltotta, hogy szövetségi dollárok kerüljenek a Huaweihez és kínai riválisához, a szintén távközlési berendezésekkel foglalkozó ZTE Corporationhöz. A csaknem egy esztendeig húzódó perben a Huawei jogászai egyebek mellett azzal érveltek, hogy megértik ugyan az amerikai kormányzat nemzetbiztonsági aggodalmait, de a cégre vonatkozó tiltást 2019-ben is tartalmazó törvény szerintük hamisan értelmezi a nemzet védelmének fontosságát, és egyben sérti a kínai nagyvállalat alkotmányos jogait is. A Huawei Amerikában érvényes esetleges alkotmányos jogainak mibenlétére nem tértek ki a perről nyilvánosságra hozott információk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Sikeresen indult az azonnali átutalási rendszer I.

ked márc 3 , 2020
Sikeresen indult az azonnali átutalási rendszer, amely dinamizálja a magyar gazdaságot – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján Patai Mihály. A jegybank alelnöke szerint az éles indítás utáni órákban is tökéletesítették a rendszert, amelyhez a világon egyedülálló módon minden pénzintézet csatlakozott – hangsúlyozta. Patai szerint az azonnali átutalás akkor […]

És még ez is...