Egymillió forintot kockáztatnak a kasszások

forintHamarosan eljön az elsőként bekötött online pénztárgépek éves, kötelező felülvizsgálatának határideje. A jogszabály értelmében a kasszákat minden évben felül kell vizsgálni. Miután már 2014 első felében is üzemeltek online kasszák, a tulajdonosoknak figyelniük kell, mikor jár le az egy év. Aki elmulasztja a kötelező szervizt, akár egymillió forint mulasztási bírságot is kaphat. A Laurel cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője, Bessenyei István elmondta, a rendelet értelmében kötelező a kasszák éves felülvizsgálata, amelynek alkalmával a szerviz ellenőrzi, történt-e illegális beavatkozás, vagy ennek kísérlete a pénztárgépen. Ha szükséges, kicserélik az adóügyi ellenőrző egység (AEE) akkumulátorát is, vagy ha betelt az adóügyi memória, akkor újat szerelnek be.

Két nagy hullámra számítanak idén a szervizek a NAV által kiadott telepítési határidők alapján. Az első 2015. áprilisig tart majd, mert tavaly április volt a bekötési határidő, sokan addigra már rendelkeztek online kasszával. Később a véghatáridő augusztusra módosult, akkorra várható a szervizekben a másik nagy roham. Miután hozzávetőleg 185 ezer bekötött kassza üzemel országszerte, érdemes előre gondolkodni, hogy amikor lejár a kassza egyéves ciklusa, biztosan legyen megfelelő szervizkapacitás.

A vizsgálat tényét rögzíteni kell a pénztárgépnaplóban – figyelmeztet a Laurel vezetője. Az új NGM rendelet szerint a napló megőrzése és dokumentálási kötelezettsége a kereskedőt terheli. Korábban is a tulajdonosnak kellett megőriznie a naplót, de a dokumentálás a forgalmazó és a szerviz felelőssége volt. Nem egyszerűsíti a helyzetet, hogy jelenleg többféle tevékenységlista alapján végzik a szervizek az éves felülvizsgálatot, mivel az NGM rendelet, és egy NAV közlemény mást ír elő — áll a Laurel közleményében. A feladatok különbözőek, így a felülvizsgálatok díja is eltérő az egyes szervizeknél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

PROSTAFF 7i: jön a Nikon új lézeres távmérője

ked jan 20 , 2015
ShareTweetPinShareA Nikon bemutatta az új PROSTAFF 7i lézeres távmérőt, amely az előd PROSTAFF 7 modell sikerére alapoztak. A gyártó szerint az új távmérő az egyik legpontosabb mérőeszköz 600 méteres távolságon belül, lehetővé teszi a távoli méréseket akár 1200 méteres távolságig, a létező legkisebb lépésközzel (0,1 m) jeleníti meg az adatokat, […]

És még ez is...