Egy év múlva indulhat az azonnali fizetések rendszere

Jövő év júliusától lép életbe az azonnali fizetések rendszere Magyarországon, amely a lakosság és a vállalkozások számára jobb banki szolgáltatások egész sorozatát nyitja meg – mondta Selmeczi-Kovács Zsolt, a Giro Zrt. vezérigazgatója. Mint elmondta, a hátralévő időben még nagyon hosszú utat kell megtenniük a bankoknak informatikai rendszereik és a teljes banküzem átállításával. Szerencsére Iszály Mónika, a Giro projektvezetője arról beszélt, hogy terv szerint haladnak az azonnali fizetés rendszerének kiépítésével. Az új fizetési rendszerre rácsatlakozhatnak olyan nem banki szolgáltatók is (fintech cégek), amelyek egészen új módszerekkel állnak elő, olcsóbbá és egyszerűbbé téve a banki műveletek végrehajtását főként telefonra letölthető alkalmazásokon keresztül.

Az MNB által kezdeményezett szabályozás szerint jövő év júliusától a számlák és vásárlások azonnali teljesítéssel fizethetők az év bármely napján, akár éjjel vagy ünnepnapokon is. A bankokat arra kötelezik, hogy a 10 millió forint alatti belföldi (egyedi, nem kötegelt) átutalásokat öt másodperc alatt teljesítsék, A Magyar Nemzeti Bank nem fogja kitolni az indulás határidejét — vélekedett Iszály.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Mesterséges intelligenciával ismernék meg a látást

vas ápr 15 , 2018
Állatkísérletekkel és gépi intelligenciával vizsgálhatja a látás idegrendszeri folyamatait egy magyar vezetésű nemzetközi kutatócsoport. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontban dolgozó Orbán Gergő és nemzetközi csapata 1,35 millió dollárt (mintegy 345 millió forintot) nyert el a 2018 májusában induló Fusion of evidence and expectation (Az elvárások és a […]

Friss, ropogós