Ekáer: a fiatal gazdák ellenzik a jelenlegi tervezetet

1

fiatal-gazdakA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) ellenzi az elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer (eáker) jelenlegi tervezet szerinti bevezetését, mert álláspontjuk szerint az új rendszer átgondolatlan, és nem veszi figyelembe a mezőgazdasági termelés, kereskedelem és áruforgalom sajátosságait – közölte a szervezet az MTI-vel. A közlemény kiemeli: elkötelezettek minden, a gazdaság fehérítését célzó intézkedés támogatásában, az új, online árukövetési rendszer alapvető céljaival is egyetértenek, vagyis az áruk fiktív szállítmányozásával összefüggő visszaélések, és az ezekkel okozott súlyos károk minél hatékonyabb visszaszorításával.

Mint írták, a tervezetek nem veszik figyelembe többek között a megtermelt saját áru, saját járművel, saját telephelyre történő beszállítását, a zöldség-gyümölcs ágazat értékesítési sajátosságait, vagy a kistermelők, őstermelők kisértékű értékesítéseit. Nincs tisztázva az első adóköteles termékértékesítés és a végfelhasználó fogalma, és a biztosítékadási kötelezettség komoly likviditási gondokat is okozhat termelőknél. A rendelkezésre álló szűk, alig több mint egy napos véleményezési határidőt nem tartják elegendőnek ilyen horderejű intézkedés egyeztetéséhez.

One thought on “Ekáer: a fiatal gazdák ellenzik a jelenlegi tervezetet

  1. Az eáker az valójában ekáer (még pontosabban EKÁER), de lehet, hogy én értelmezem rosszul és a fiatal mezőgazdák az az eke ár ellen tiltakoznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ekáer: kéthónapos halasztást kér a logisztikai szövetség

szo dec 13 , 2014
A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) kezdeményezésére, a teljes magyar logisztikai szakmát tömörítő Logisztikai Egyeztető Fórum (LEF) javaslatot nyújtott be a Nemzetgazdasági Minisztérium felé, amelyben az elektronikus közúti árumozgásokat ellenőrző rendszer bevezetésének kéthónapos halasztását kérik. Az MTI-nek eljuttatott közös közleményükben a szervezetek ezt egyebek között azzal indokolták, hogy rendszer […]