Dinók új fajtáját azonosították Délnyugat-Kínában

Yuxisaurus kopchickiA korai jurakorban élő dinoszauruszok egy eddig nem ismert fajtájából származó példány maradványaira bukkantak kutatók a délnyugat-kínai Jünnan tartományban – számolt be a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A mintegy 190 millió évvel ezelőttről fennmaradt maradványok a thyreophora, vagyis a páncélos dinoszauruszok alrendjébe tartozó példánytól származnak. A Jünnan Egyetem élettudományi tanszékének kutatócsoportja a csontvázmaradványok – a többi közt a koponya, végtag- és páncélelemek – vizsgálatának eredményeit az eLife nevű biológiai szaklapban tették közzé. A Yuxisaurus kopchickinek elnevezett taxont a koponya és a csontváz egyéb részeinek jellegzetességei alapján azonosították. A tanulmány szerint a vizsgált példányt tulajdonságainak egyedi kombinációja különbözteti meg a páncélos dinoszauruszok többi, ismert fajtájától. A tanulmányt jegyző szakértők egyike rámutatott: a maradványok az Ázsiában eddig feltárt páncélos dinoszauruszok legkorábban élt példányától származnak. Az általánosan elfogadott elmélet szerint a thyreophora alrendjébe tartozó dinoszauruszok a késő jurakorban, mintegy 150 millió évvel ezelőtt éltek.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az atya, a fiú és a balta esete

pén márc 18 , 2022
Fejszével verte szét fia számítógépét egy ságvári férfi. A rendőrségi eljárás adatai alapján 2022. március 15-én dél körül a ságvári lakos összeveszett a gyermekével, mert a csemete arra hivatkozva, hogy sürgős játszanivalója van a számítógépével, nem akart segíteni fát vágni. A férfi ekkor hirtelen felindulásában egy 38 centiméter nyélhosszúságú fejszével […]
balta szétvert számítógép

És még ez is...