Csak bírói felhatalmazással kutathatók át a mobiltelefonok

mobilA rendőrség a bűncselekmények gyanúsítottjainak mobiltelefonját kizárólag bírói felhatalmazással kutathatja át az Egyesült Államokban. Erről a napokban egyhangú határozatot hozott az amerikai legfelsőbb bíróság, a hordozható digitális készülékek által tartalmazott adatokra is kiterjesztve a magánélet sérthetetlenségének alkotmányos védelmét. A testület szerint az okostelefonok és más elektronikus kézi szerkezetek minőségileg más kategóriába tartoznak, mint a gyanúsítottak zsebe, irattárcája, táskája vagy gépkocsija, amit a rendvédelmi szervek korlátozott előzetes vizsgálatnak vethetnek alá a rendőrök biztonsága vagy a bizonyítékok megsemmisítésének megakadályozása érdekében.

Egy vitatott ítélet országos társadalmi vitát váltott ki a magánélet sérthetetlenségének határairól, különös tekintettel a hatalmas mennyiségű információt tartalmazó mobiltelefonokra. A legfelsőbb bírósági ítélet indoklása szerint a problémára adandó válasz egyszerű: a rendőrségnek bírósági felhatalmazást kell szereznie a lefoglalt mobiltelefonok átkutatásához. A verdiktből ugyanakkor nem derült ki, hogy az csak a két tárgyalt esetre vonatkozik-e, vagy pedig minden elítéltre, akit az engedélye nélkül átkutatott mobiltelefonja által tartalmazott adatok miatt csuktak le.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A mobilparkolás hívószáma: 763

hét jún 30 , 2014
Az egész országban egységesen 763-ra változik az sms és a telefonhívás alapú, úgynevezett adhoc közterületi mobilparkolás hívószáma 2014. július 1-jétől. Az új rendszernek köszönhetően a korábbi 42 helyett hetven közterületi parkolási társaság területén lesz elérhető a szolgáltatás. Az autósok július 1-jétől hét közterületi mobilparkolást kínáló szolgáltatón keresztül tudnak díjfizetést kezdeményezni. […]