Black Friday: sztrájkoltak az Amazon olaszországi dolgozói

Emberségesebb munkafeltételeket és jobb bérezést követelnek maguknak az Amazon internetes kereskedelmi óriás olaszországi dolgozói, akik a Black Friday napján 24 órás sztrájkot tartottak, megbénítva az akciós vásárlási nap rendeléseit.

Az Emilia-Romagna tartományban, Piacenza városa közelében található Amazon-elosztóközpont mintegy négyezer dolgozója tartott munkabeszüntetést a november 25-i reggeli turmus kezdetéig. A cég európai központjában ezerhatszázan dolgoznak. A sztrájkot a területi szolgáltatási és kereskedelmi munkavállalók szakszervezetei hirdették meg emberségesebb munkakörülményeket és jobb bérfeltételeket követelve a szerintük kizsákmányolt dolgozóknak. “A sztrájkkal nem az a célunk, hogy anyagi kárt okozzunk a vállalatnak, figyelemfelkeltésnek szánjuk a munkabeszüntetést” – nyilatkozta Francesca Benedetti a Fisascat Cisl ágazati szakszervezet képviselője. Hangsúlyozta, hogy az Amazon Italia központjában a dolgozók átlagban három évet “bírnak ki hatalmas fizikai erőfeszítéssel”. A szakszervezeti képviselő szerint gyakori az egy hónapon át szünet nélküli éjszakai turnusban végzett munka is. A sztrájkon túl a dolgozók az év végéig beszüntetik túlórateljesítést is. Az Amazon közleményben hangsúlyozta, hogy dolgozói bérezése magasan kiemelkedik a logisztikai ágazatban. A vállalat kiemelte, hogy figyelmet szentel a társadalmi felekkel való párbeszédnek, és bátorítja dolgozóit a párbeszédre a problémák megoldására. Az Olaszországba néhány évvel ezelőtt elindított Black Friday napján az olaszok tavaly 600 millió eurót költöttek csak internetes rendelésekre. Az idén az összeg meghaladhatja a 800 milliót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A vártnál is nagyobb lehet az online vásárlások részaránya az adventi hetekben

csü nov 30 , 2017
A vártnál is nagyobb lehet az internetes vásárlások részaránya az adventi hetekben – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György szerint az idén karácsonykor ajándékokra százmilliárd forintot költenek a magyarok. A főtitkár úgy fogalmazott: jelenleg, túl a fekete péntek “sokadik hullámán”, úgy tűnik, a vásárlásokon belül a korábbi […]