Baranyában elkezdték kiépíteni az optikai hálózatot

optikai-kabelHarminckét település mintegy négyezer háztartása számára teremti meg Pécs, Szentlőrinc és Sellye térségében a későbbi szélessávúinternet-használat lehetőségét az úgynevezett optikai körzethálózat, amelynek kiépítését idén tavasszal kezdi meg a Távnet Kft. Az Ayudate cégcsoporthoz tartozó, e projekt megvalósítására másfél évvel ezelőtt alakult Távnet közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az őszig tartó, mintegy egymilliárd forintos, hetven százalékban európai uniós támogatást élvező fejlesztéssel százötven kilométernyi, föld alatt vezetett optikai kábellel teremtenek kapcsolatot a települések és az országos gerinchálózat között.

Az aggregációs pontok jellemzően az önkormányzatoknál lesznek, de a körzethálózathoz kapcsolódik minden általános iskola, Integrált Közösségi Szolgáltató Tér, eMagyarország Pont is – írták. Hozzátették: a lakossági és vállalati előfizetők kiszolgálására csak a helyi hozzáférési hálózatokkal van mód, ezek létrehozására ősztől nyílik lehetőség. A Távnet kiemelte: a beruházás célja digitális közmű létrehozása olyan településeken, ahol a szélessávú, azaz a másodpercenkénti legalább 30 megabites internetkapcsolat eddig nem, vagy korlátozottan állt rendelkezésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Online vásárlók: rossz döntés a vasárnapi zárva tartás

pén márc 20 , 2015
Március 15-től az üzletek döntő többségének tilos a vasárnapi nyitva tartás. Annak érdekében, hogy megítélhessék a szabályozás online kiskereskedelemre gyakorolt hatásait, a GKI Digital lakossági felmérést végzett az interneten vásárló felnőtt lakosság körében. Az interneten is vásárló lakosság körében a vasárnapi vásárlás eddig népszerű időtöltésnek számított hagyományos értelemben is. A […]
bevásárló kosár, kiskereskedelem

Friss, ropogós