Az EU új eszközt vezetett be az álhírek kiszűrésére

orosz fake newsAz Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) új eszközt vezetett be a hamis információk elleni fellépés jegyében az EUvsDisinfo.eu weboldalon – közölte a brüsszeli szolgálat, hangsúlyozva, hogy lépése Oroszország ukrajnai háborújával függ össze.

Az EEAS által finanszírozott honlap „a dezinformáció és az információmanipuláció mögött álló mechanizmusokat, taktikákat, narratívákat és szereplőket ismerteti”, továbbá „betekintést nyújt a Kreml-barát médiakörnyezetbe”. Az újonnan bevezetett „tanulási szekció” segítségével a felhasználókat abban segítik, hogyan ítéljék meg a hírforrások és tartalmuk jelentőségét és megbízhatóságát. A felhasználók kvízek és játékok segítségével gyakorolhatják is újonnan megszerzett készségeiket.

Az EEAS szerint az Oroszország Ukrajna elleni háborúját megelőző utolsó három hónapban a külügyi szolgálat oroszországi hírmanipulálás ellen küzdő munkacsoportja, az East Stratcom Task Force „az orosz dezinformációs média által támogatott narratívák hirtelen terjedését” figyelte meg: az ismert Kreml-barát hírcsatornákon például a „náci” kulcsszó használata 300, a „népirtás” kulcsszóé pedig 500 százalékkal nőtt.

Az elmúlt 12 hónapban több mint 1200 félretájékoztatási próbálkozást jegyeztek fel az EUvsDisinfo adatbázisában, ezek Ukrajnát és az Európai Uniót támadták. A külszolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy „az illegális orosz katonai agresszió folytatásával egyre terjed az információmanipuláció a dezinformációs kampányokkal együtt”. „Ezek megpróbálnak éket verni a társadalmunkba, megosztottságból táplálkoznak, zavart keltenek, és elterelik a figyelmet Oroszország agressziójáról és háborús bűneiről. Az elmúlt hónapok még világosabban megmutatták, hogy a dezinformáció mekkora fenyegetést jelent, és mennyire fontos, hogy védekezzünk ellene – egyéni szinten is”.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Gondok lesznek a CIB Bank szolgáltatásaival

ked okt 25 , 2022
ShareTweetPinShareKedden és szerdán rendszerfejlesztés miatt részleges szolgáltatáskiesés lesz a CIB Banknál; egyes időszakokban nem működnek majd a kártyás tranzakciók, és elérhetetlen lesz a bank honlapja is – tudatta a pénzintézet. Október 25.-én, kedden hajnali 1 és 5 óra között teljes szolgáltatáskiesés várható a CIB-kártyákkal végzett bármilyen (ATM, POS, online/internetes) tranzakciónál. […]
CIB bankkártya

És még ez is...