Az EncroChat rendszer felszámolása eddig 6558 letartóztatáshoz vezetett

EncroChatA szervezett bűnözői csoportok által széles körben használt titkosított kommunikációs hálózat, az EncroChat felszámolása eddig 6558 letartóztatáshoz és közel 900 millió eurónyi, bűnelkövetésből származó pénz lefoglalásához vagy zárolásához vezetett világszerte.

Az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol közleménye szerint az EncroChat nevű titkosított telefonhálózat felszámolása egyebek mellett erőszakos támadások, gyilkosságok és gyilkossági kísérletek, korrupciós tevékenység és nagyszabású kábítószer-szállítások megelőzését, valamint a szervezett bűnözői csoportok nagy mennyiségű információinak megszerzését eredményezte. A kriptoszolgáltatás felszámolása óta a nyomozóknak már több mint 115 millió bűnügyi beszélgetést sikerült lehallgatniuk, megosztaniuk és elemezniük, a beszélgetéseknek a becslések szerint több mint 60 ezer résztvevője volt.

Az Europol közölte, a nyomozást a francia rendőrség kezdeményezte 2017-ben az EncroChat cég ügyében, miután felfedezte, hogy a bűnözői csoportok a vállalat kommunikációs csatornáját használják. A későbbi vizsgálatok megállapították, hogy a kriptoszolgáltatás mögött álló cég franciaországi szervereken keresztül működött. Később lehetőség nyílt egy olyan technikai eszköz alkalmazására, amely a titkosítási technika hibáit kihasználva hozzáférhetett a felhasználók levelezéséhez.

A francia hatóságok által kezdeményezett, majd a holland illetékes hivatalok részvételével folytatott nyomozás során megszerzett információkat az EU-tagállamok megosztották egymással és számos unión kívüli országgal. Az összegyűjtött adatok alapján, három évvel a titkosított kommunikációs rendszer feltörését követően 6558 gyanúsítottat állítottak elő, köztük 197 különösen keresett bűnözőt. Az elfogásokat követő eljárások során ez idáig összesen 7134 év börtönbüntetést szabtak ki a bűnözőkre. Mintegy 739,7 millió euró készpénzt foglaltak le, 154,1 millió eurót befagyasztottak. Több mint 30,5 millió pirula szintetikus kábítószert, 103,5 tonna kokaint, 163,4 tonna kannabiszt, 3,3 tonna heroint foglaltak le. Elkoboztak 971 nagyértékű gépjárművet, 83 hajót, 40 repülőgépet és 271 birtokot vagy lakást. Továbbá zár alá helyeztek 923 lőfegyvert, 21 750 lőszert és 68 különféle robbanóanyagot – közölte az Europol.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Befejeződött az újgenerációs szélessávú hálózat fejlesztése a Békési járásban

sze jún 28 , 2023
Befejeződött az újgenerációs szélessávú felhordó hálózatok fejlesztése a Békési járásban, a közel 600 millió forintos beruházással legalább 30 Mbps (megabit/másodperc) sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúrát építettek ki – közölte a Key Telecom Kft. A társaság a beruházáshoz 519,06 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a Széchenyi 2020 programból. […]
optikai hálózat

És még ez is...