Emberéleteket követelő kibertámadásra lehet képes a jövőben az IÁ

Krasznay-CsabaBár egyelőre az Iszlám Állam (IÁ) nem rendelkezik az ehhez szükséges tudással és háttérrel, reális veszélyt jelentenek az emberéleteket követelő informatikai terrorcselekmények — nyilatkozta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa. Krasznay Csabát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a terroristák tevékenységét figyelő Flashpoint biztonságelemző vállalat április végén közzétett jelentése szerint az IÁ egyesítette hackercsoportjait, amiből arra következtettek, hogy a terroristák ezután komolyabb kibertámadásokat is terveznek kormányzatok és vállalatok ellen. A kiberbiztonsági szakértő elmondta: a szakma már régóta számol annak veszélyével, hogy egy pontosan kivitelezett, például egy erőmű, egy gát vagy a repülésirányítás elleni informatikai támadás halálos következményekkel járhat.

“Egyre felkészültebbek vagyunk, de lenne hová fejlődni” — összegzett Krasznay, hozzáfűzve: főként annak fényében, hogy manapság nincs olyan szakma vagy ágazat, amely ne használná az informatikát, és a nemzetközi kiberbűnözés bevételei a drogkereskedeleméhez mérhetők. Úgy tudják, egyelőre a terrorszervezetek nem rendelkeznek sem a megfelelő anyagi háttérrel, sem a kellő információval ahhoz, hogy ezekbe a létfontosságú rendszerekbe be tudjanak hatolni. Viszont azt is tudják, hogy egyes orosz szervezett bűnözői csoportok képesek bejutni ilyen rendszerekbe, és a brüsszeli események óta ismert, hogy a terrorizmus és a szervezett bűnözés sokszor összeér – mondta. Közölte, egyelőre nem tudunk arról, hogy történt volna kiber-terrortámadás Európában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kábeltelevízió-szolgáltatók forgalma: ennyi milliárd nincs is

sze máj 4 , 2016
A tv-előfizetések lakossági ára átlagosan 0,9 százalékkal volt drágább 2015-ben, mint egy évvel korábban. A kábeltelevízió-előfizetések száma – 2010 kivételével – 2002 óta fokozatosan emelkedik, 2014-ben 2,4 százalékkal növekedett az előző évhez képest. 2014 végén rekordmértékű, 2,4 millió előfizetés volt, amiből több mint negyven százalék digitális és több mint húsz százalék IPTV-előfizetés. […]