ÁEEK: további szoftverfejlesztésekkel bővül jövőre az egészségügyi szolgáltatási tér

További szoftverfejlesztésekkel bővül jövőre az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) – közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). Mint írták, idén az EESZT olyan informatikai felületet – úgynevezett mobil gatewayt – alakít ki, amelyen keresztül a különböző platformokra készített alkalmazások elérhetik és felhasználhatják az EESZT-ben tárolt adatok meghatározott részét. Az új alkalmazások közvetlen, biztonságos kapcsolatot teremtenek majd a különböző EESZT modulok eléréséhez. A fejlesztő cégek az új felület felhasználásával olyan applikációkat is létrehozhatnak majd, amelyek segítségével a páciensek és a kezelőorvosok akár saját mobileszközükön is megnézhetik a betegadataikat, leleteiket, vagy segítenek a pácienseknek a gyógyszeradagolásban vagy éppen a következő receptkiváltására figyelmeztetnek, a kezelőorvosok pedig a saját okoseszközükön keresztül is beléphetnek az EESZT rendszerébe. Az EESZT továbbfejlesztésének célja, hogy a piaci szereplők, alkalmazásfejlesztők bevonásával az ellátást javító, az orvos-beteg kapcsolatot megkönnyítő XXI. századi szolgáltatások is elérhetővé váljanak. Az EESZT új képességét használó első alkalmazások várhatóan 2020-ban lesznek majd elérhetők a felhasználók számára.

Mindeközben
Beosztottjának és családjának betegadataiban kutakodhatott a Szegedi Tudományegyetem egyik intézetvezetője, tudta meg az RTL Klub Híradója. Az egyetemi klinikán dolgozó nő főnöke egy beszélgetés során árulta el magát: kiderült, pontosan tudja, hol és mikor járt orvosnál. A család számon kérte az orvost, aki tagadta a kutakodást. Ezt követően az egyetemhez fordultak, majd két hónap múlva kapták meg a lekérések listáját. Az érzékeny adatokhoz szigorúan csak a beteget kezelő orvosok férhetnek hozzá, de a listán rajta volt, hogy a nő főnöke megnézte, hol és mikor voltak orvosnál. Feljelentést tettek, a rendőrség nyomoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Tartalommegosztás: szerencsére vannak még gátak

sze máj 15 , 2019
Az erőszakos és a szexuális tartalmak nyilvános megosztásától irtóznak a legjobban a magyar okostelefon-felhasználók – derült ki egy friss kutatásából. Noha a válaszadók többsége szemérmes az intim tartalmak posztolását illetően, a párjával való szakításról, gyermeke születéséről, illetve temetésről is posztolna a résztvevők mintegy kétharmada. Az elemzők szerint az állandó internetes […]
sex

És még ez is...