Abnormál: vírushordozó e-mailekkel próbált kémkedni egy alkalmazott

virus-sebezhetoseg-atomVádat emelt az amerikai igazságügyi minisztérium pénteken az energiaügyi tárca és a Nukleáris Szabályozási Bizottság (NRC) egy volt alkalmazottja ellen, aki azt tervezte, hogy vírushordozó e-maileket küld kormányzati alkalmazottaknak, ilyen módon jutva nukleáris fegyverekre vonatkozó információkhoz. A 62 éves Charles Eccleston egy külföldi kormánynak ajánlotta fel a szolgálatait. Az igazságügyi minisztérium nem nevezte meg ezt az országot, de a The Washington Post szerint Kínáról van szó.

Eccleston, akit 2010-ben bocsátottak el az NRC-től, 2011 óta a Fülöp-szigeteken él. A Szövetség Nyomozó Iroda (FBI) emberei csalták lépre, miután titkos amerikai információkat ajánlott fel egy “külföldi” követségnek. A férfi januárban az energiaügyi minisztérium nyolcvan munkatársának küldött szét egy konferencia-meghívónak tűnő, fertőzött üzenetet. Az e-mailek, legalábbis Eccleston szerint, olyan linket tartalmaztak, amelyre kattintva a címzett megfertőzi a saját gépét, és az azon tárolt információk kívülről hozzáférhetők lesznek.

A volt minisztériumi hivatalnok azonban egy fedett FBI-ügynöktől szerezte be a “vírust“, amely ártalmatlan volt. Ecclestont március 27-én vették őrizetbe a Fülöp-szigeteken, és visszatoloncolták az Egyesült Államokba. Először május huszadikán kell majd megjelennie a bíróságon. A férfit egyebek között engedély nélküli komputer-hozzáféréssel és informatikai eszközzel elkövetett csalással vádolják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

ABB, Bosch, Cisco: nyílt forráskódú szoftvert az okos otthonokba!

sze máj 13 , 2015
Az ABB, a Robert Bosch és a Cisco System Inc. mozaiq operations GmbH névvel nemzetközi közös vállalatot hoz létre okos otthonhoz („smart home”) szükséges nyílt forráskódú szoftverplatform fejlesztésére és üzemeltetésére. A platform egyesíti majd a lakásautomatizálás terén ma használatos különálló alkalmazásokat, illetve kölcsönös kompatibilitást kínál az alkalmazott eszközök között. A […]