A Plútóról is látszik, akkora siker a GVH tudatos internethasználatra nevelő programja

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azzal a céllal indította el a Digitális Tudatosság Programot, hogy felhívja a figyelmet az online térben a gyermekekre leselkedő veszélyekre és felkészítse a fiatalokat a tudatos internet-használatra.

A GVH szakértői országszerte tartanak tanórákat a kezdeményezés keretében, amelybe a GVH elnöke is aktívan bekapcsolódott; Rigó Csaba Balázs a Zalaegerszegi SZC Csány László Technikumban tartott órákat a diákoknak. A hivatal 2023 őszén kísérleti jelleggel indította el szerzetesrendi fenntartású iskolákban a Digitális Tudatosság Programot. Mint kiderült, a hivatal nem tud hibázni: a teszt időszak annyira jól sikerült, hogy a gyermekek digitális tudatosságának fejlesztését célzó programot 2024 elején hivatalosan is elindította a GVH.

A program keretében a GVH szakemberei interaktív előadásokat tartanak, ezzel elősegítve a gyermekek (minél fiatalabb korban való) tudatosságának felébresztését, az utánajárás és gondolkodás beindítását a digitális tér fogyasztóvédelmi kérdéseivel kapcsolatban, valamint az online térben megadott adataik értékének jelentőségét a gyermekekben. Az edukációs program jelenleg kétszer 45 perces interaktív tanórát jelent, és ugyan a tapasztalatok szerint a 12-13 éves korosztály a legfogékonyabb a témára, 10-16 éves kor között bármely diák számára hasznosítható, életkornak megfelelően célzott csomagot kínálnak a GVH szakértői.

A program iránt a hivatal közleménye szerint nagy az érdeklődés, eddig több mint hatvan iskola jelezte részvételi szándékát, többségük több korosztállyal és osztállyal – igaz az országban. (Magyarországon, 2021-es adatok szerint 3388 általános iskola, 142 technikum és szakgimnázium, valamint 811 gimnázium van. Ez összesen 4341 iskola, aminek a 60 épp az 1,38 százaléka. A -szerk- megj.) Az oktatási program terv szerint halad, a GVH szakemberei folyamatosan járják az országot, eddig már 15 oktatási intézménybe jutottak el, iskolánként több osztályban is tartottak órákat. Az edukációs program keretében Rigó, a nemzeti versenyhatóság elnöke a technikum tanulóinak beszélt többek között a digitális térben rájuk leselkedő veszélyekről és az adataik védelmének fontosságáról. A GVH elnöke felhívta a diákok figyelmét arra, hogy: „Az online térben semmi sincs ingyen. Ha nem pénzzel, akkor a figyelmünkkel – a reklámok megtekintésével – illetve az adatainkkal fizetünk az egyes weboldalokon, vagy a különböző alkalmazásokban. Nagyon ügyelni kell arra tehát, hogy kinek milyen adatokat adunk meg.”


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Női mérnök leszek: pályaorientációs programot indít az EJMSZ

hét márc 11 , 2024
ShareTweetPinShareIdén, a műszaki pályaorientáció iránt elkötelezett Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) a tagvállalatai bevonásával az általános- és középiskolás lányok számára indít ingyenes, élményalapú programot. A program keretében a fiatalok közvetlenül megismerhetik és saját élményeket szerezhetnek a női mérnökök munkájáról. A március 8-án induló „Női mérnök leszek” elnevezésű kezdeményezés célja, […]
informatikus, nő

És még ez is...