A nemi betegségenek (is) köszönhetjük a monogámiát

1

kokorszaki-ember-sexA szexuálisan terjedő betegségek is hozzájárulhattak a monogámia kialakulásához a földművelésre áttérő őskori társadalmakban – állapította meg számítógépes szimulációval egy kanadai kutatócsoport. Amikor a vadászó-gyűjtögető csoportok letelepedtek és földművelő közösségeik egyre nagyobbra nőttek, a nemi betegségek terjedése jelenthette azt a veszélyt, amely miatt a monogámia társadalmi normája kialakulhatott – idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányt.

A kanadai Waterloo-i Egyetem kutatói demográfiai és fertőzésterjedési paramétereken alapuló számítógépes szimulációval modellezték azt, hogyan alakulhattak az emberi csoportokon belül a partnerkapcsolati szokások. Amikor a populáció létszáma megnő, a nemi betegségek károsítják a poligám férfiak termékenységét, így a partnerkapcsolati szokások megváltoztatása a legelőnyösebb az egyén és a csoport számára is – mutatták ki a tudósok. Gyógyszerek hiányában a szifilisz, a chlamydia és a gonorrhea okozta meddőség is gyakorivá válhatott, ezért előnyösebbnek bizonyult egyetlen partnerrel kapcsolatot tartani, de még fontosabb volt, hogy megbüntessék azokat a férfiakat, akik kitartottak a poligámia mellett. A monogámiát erőltető csoportok így legyőzhették azokat, akiknél nem voltak ilyen szabályok – állapították meg a kutatók.

One thought on “A nemi betegségenek (is) köszönhetjük a monogámiát

  1. Továbbviszem a gondolatot: Ha a monogámiát tovább redukáljuk, az összes betegség nem találkozik az emberrel. (Ez ugyan magyartalan mondat, de így pontos)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Pénteken a robotoké lesz Nyíregyháza

csü ápr 14 , 2016
Öt kategóriában mérhetik össze tudásukat a hazai robotépítő csapatok a Magyar Ifjúsági Robot Kupán pénteken a Nyíregyházi Egyetemen. A RoboCup Junior robotikai világbajnokság hazai minősítő versenyét tizedik alkalommal rendezik meg, amelyen a minimum két főből álló csapatok saját építésű robotjaikkal indulhatnak. A minősítő verseny győztese képviselheti Magyarországot a Lipcsében június 30. […]
robot

És még ez is...