A közszolgálatban dolgozóknak ismerniük kell a kiberbiztonságot

Fontos, hogy a közszolgálatban dolgozók találkozzanak a kiberbiztonsági kérdésekkel, problémákkal – hangsúlyozta Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa.

Krasznay szerint fontos, hogy a hallgatók megismerjék a kiberbűnözés, -hadviselés, -kémkedés mögötti motivációkat, továbbá, hogy felismerjék a számítógépes rendszert ért támadás jeleit. A programigazgató azt reméli, hogy a második félévtől működni fog az a labor is, ahol az információbiztonsági események felismerésének, nyomozásának segítését nyújtó környezetet biztosítanak. Ez alapvetően a specialisták – rendőrök, katonák, titkosszolgálati szakemberek, információbiztonsági vezetők – képzését segíti majd – tette hozzá.

Mint Krasznay elmondta, a 2013-as információbiztonsági törvény szerint minden állami és önkormányzati szervnél lennie kell egy információbiztonsági felelős vezetőnek, akinek tudnia kell a kiberbiztonsággal kapcsolatos incidensekről. Ez azért is fontos – fűzte hozzá -, mert az ilyen támadások sok esetben nem egy ember, hanem egy kör ellen irányulnak. A informatikai felelősnek védelmi intézkedéseket kell tennie, továbbá jeleznie kell a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek is a problémát, mivel ha egy szervezetet kibertámadás ér, az is előfordulhat, hogy az egész államigazgatást, közigazgatást érinti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megérezték a hírsite-ok március idusát

szo ápr 29 , 2017
Márciusban szinte minden TOP 50 site növelni tudta látogatóinak számát, ám a március 15-e körüli szünet hatására főként különféle híroldalak könyvelhettek el enyhe visszaesést a februári forgalmi adataikhoz képest — számolt be a Digitális Közönségmérési Tanács. Az általánosan látható forgalomnövekedés fő oka a hazai internetezők számában bekövetkező emelkedés. Ennek következtében […]