A holland parlament elnöke berágott a Twitterre

TwitterA Twitternek azonnal fel kell lépnie a közösségi oldal felhasználói által megosztott erőszakos és fenyegető üzenetekkel szemben, amelyek a holland parlament alsóházának tagjait célozzák.

Vera Bergkamp, holland parlament alsóháza elnöke a Twitteren közzétett üzenetében azt írta, hogy „Nagyon aggasztanak a képviselőket fenyegető és erőszakos tweetek. Ezért kérem a Twittert, hogy lépjen fel ez ellen”. A holland parlament alsóházának elnöke közzétette azt a levelet is, amelyben arról tájékoztatta az amerikai közösségi oldal vezetőségét, hogy a tweetek gyakran „halálos fenyegetést és erőszakra, sőt gyilkosságra felszólító videókat és képeket tartalmaznak”. Közölte, az ilyen üzenetek szerzői büntethetők a holland büntetőjog szerint.

Az NL Times hírportál arra emlékeztetett, hogy a hollandiai ügyészség (OM) májusi beszámolója szerint a politikusok egyre gyakrabban válnak az online fenyegetések célpontjaivá Hollandiában. A rendőrséghez tavaly rekordszámú bejelentés érkezett politikusok megfenyegetésével kapcsolatban, a hatóságok 1125 esetet rögzítettek, csaknem kétszer annyit, mint egy évvel korábban. A növekedés elsősorban Geert Wilders, a jobboldali Szabadságpárt vezetője elleni számos fenyegetésnek tulajdonítható. Az 1125 bejelentés legalább fele Wilderst célozta, akit nyílt iszlámellenessége miatt folyamatosan halálos fenyegetések érnek, és emiatt 2004 óta állandó rendőri védelem alatt áll.

A hírportál közlése szerint Vera Bergkamp korábban elismerte a véleménynyilvánítás szabadságának fontosságát, de kijelentette, hogy a Twitter „felelőssége, hogy biztonságos teret teremtsen a szabad véleménynyilvánításhoz, és gondoskodjon arról, hogy az emberek biztonságos, befogadó és hiteles beszélgetéseket folytassanak az oldalon”. Emlékeztettek: a hágai illetékes bíróság öt vonatkozó ügyben szabott ki büntetéseket múlt kedden két parlamenti képviselőt célzó fenyegetésekért. A büntetési tételek között két héttől három hétig terjedő felfüggesztett börtönbüntetés, 40, illetve 60 órás közmunka, valamint 600 euró (mintegy 230 ezer forint) pénzbüntetés szerepelt – közölte a holland hírportál.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Huawei konferencia: állítólag jók az alapok

pén jún 2 , 2023
A digitalizáció a magyar gazdaság kitörési pontja. El kell érni, hogy 2030-ra Magyarország az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozzon, amihez jók az alapok – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Huawei Tech4Value – ICT Day, azaz Technológia az értékért elnevezésű konferencia és technológiai kiállításon. A magas színvonalú hazai […]
Parragh „nem mondok számot, mert irritáló lenne” László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Huawei Technologies Hungary Tech4Value – ICT Day rendezvényén (Fotó: Huawei - Deber Gábor)

És még ez is...