A demokráciát féltők facebook-csoportot alapítottak Lengyelországban

ellenallasA lengyel demokráciát féltik a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása első napjai után annak az akciónak kezdeményezői, akik a Facebook közösségi hírportálon egy Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) nevű csoportot alapítottak. A múlt hét szerdán megalapított, egyelőre mintegy húszezer Facebook-felhasználó támogatását élvező csoport kezdeményezői baloldali újságírók és értelmiségiek, akik mindenekelőtt a Gazeta Wyborcza balliberális napilap köréhez tartoznak.

A kezdeményezést a Gazeta Wyborcza a PiS-kormány első lépéseire való reakciónak nevezte. A csoport alapítói a Facebookon közzétett kiáltványukban megírták: a PiS “határozott tiltakozásra” ösztönzi őket azzal, hogy “semmibe veszi a jogot és a demokrácia bevett szokásait”. “Nem akarunk egy totalitárius Lengyelországot, amely bezárkózna azokkal szemben, akik másképpen gondolkodnak, mint a hatalmon lévők parancsolnak” — áll a kiáltványban.

A Rzeczpospolita jobbközép napilap kommentátora, Jacek Nizinkiewicz “hisztériának” nevezte a kezdeményezést, kifogásolva többek között azt, hogy a KOD az elektromos ellenállásokat használja jelképnek. A jelvényként betűzött ellenállásokat a kommunizmus idején azok viselték kabátjukon, akik tiltakozni akartak a totalitáris rendszer ellen. A Gazeta Wyborcza “spontán mozgalomnak” minősítette a Facebook-csoportot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.