Watson, a szuperszámítógép főzni tanít

watsonAz IBM mesterséges intelligenciával rendelkező, Watson nevet viselő mesterséges intelligencia megoldása új feladatot kapott: a hozzávalók alapján recepteket ajánl a felhasználóknak, és ezeket továbbítja is a Miele legújabb fejlesztésű tűzhelyének, hogy az elkészíthesse a kiválasztott fogást. Az “innovációt” a CES-en mutatták be. Habár az IBM-pavilonnál bemutatott program még csupán esettanulmányi fázisban van, a “szakértők” a főzés jövőjét látják benne. A felhasználó az okostelefonja segítségével kommunikálhat Watsonnal, amely már nincs helyhez kötve, hanem a felhőből, hálózaton keresztül működik. A fogyasztó jelzi, mit szeretne enni, vagy csupán megadja az elérhető alapanyagok listáját, Watson pedig ezt követően közel száz receptet ajánl fel.

A recetek között egyaránt vannak klasszikus ételek – amelyek más felhasználóktól jó értékeléseket kaptak –, illetve úgynevezett „lepj meg” fogások, továbbá a megadható szűkítésnek megfelelő receptek is, például gluténmentes ételek. Watson a kiválasztott receptet és az előkészítési lépéseket továbbítja a fogyasztó okostelefonjára vagy tabletjére, illetve javasolja a Miele sütőben való elkészítéshez ajánlott automatikus programot, melyet aztán elküld a készüléknek is. Watson mesterséges intelligenciája több mint 9000 receptet tartalmaz a Bon Appetite-ből. A New York Institute for Culinary Education (New York-i Kulináris Képzések Intézete) szakértői több ezer hozzávalót értékeltek aroma és egyéb tulajdonságok alapján, melyeket aztán adatokká alakítottak. A kifejlesztett recepteket a fogyasztók megkóstolják és értékelik; ezáltal Watson megtanulja, mely hozzávalók illenek egymáshoz, és minden interakció után egyre jobb és jobb szakáccsá válik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Táblakasszával kasszírozna a Laurel

hét jan 19 , 2015
Zöld utat kapott a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól az első, windowsos tableten működő online pénztárgép. Az eszköz lényegesen kisebb helyet foglal, mint egy hagyományos kassza, ugyanakkor a tudása megfelel egy pc-s pénztárgépének, így kereskedelmi háttérrendszerekhez is csatlakoztatható. Az új eszköz 120-130 ezer forinttal olcsóbb, mint a hasonló tudású, pc-alapú rendszerek. […]
tablet kassza