Támadják a Mac felhasználókat

Apple-Macintosh-ClassicAz Apple eszközök növekvő népszerűsége az elmúlt években oda vezetett, hogy a kiberbűnözők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az OS X és az iOS operációs rendszerek iránt. Ez komoly fenyegetést jelent a felhasználók személyes adataira, magánéletére és pénzére. A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése szerint négyből egy Mac felhasználó találkozott malware programmal az elmúlt egy év során. A felmérés arra is rámutatott, hogy ezek a kibertámadások főleg pénzügyi károkat (21 százalék) okoztak, beleértve a rendszer visszaállításához szükséges szoftver vásárlásának költségét, vagy a fertőzés megszüntetésére alkalmazott it-szakember bérét.

Jó példa a kifejezetten az Apple felhasználókat támadó malware-re a nemrégiben felfedezett Wirelurker trójai. Az észlelését megelőző hat hónap folyamán több mint 356 ezer alkalommal töltötték le egy alternatív app áruházból, tehát igen magas lehet a fertőzött gépek száma. A Wirelurker egyedülálló módon egy idáig ismeretlen sebezhetőséget használt ki annak érdekében, hogy átterjedjen bármely olyan Apple iOS eszközre, amely egy, már korábban megfertőzött számítógéphez csatlakozott. Ez a trójai olyan eszközöket is képes megfertőzni, amelyeket korábban nem jailbreakeltek. Az eredmény tehát az lett, hogy azok a felhasználók, akik OS X-et használnak – egy olyan operációs rendszert, amely úgy ismert, hogy biztonságos a malware-ek ellen –, akaratlanul megfertőzték az iOS rendszerű készülékeket, egy másik, szintén biztonságosnak hitt operációs rendszert.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Átlagosan 35 500 forintot költünk ajándékra

pén dec 19 , 2014
Az eMAG webáruház saját felhasználói körében 2014 novemberében végzett felmérése szerint, átlagosan 35 500 forintot költünk karácsonyi ajándékokra: ez az összeg a férfiaknál túllépi a 37 000-et, a nőknél pedig több mint 33 000 forint. Korcsoportok szerint a 36-45 év közöttiek költik a legtöbbet, körülbelül 39 000 forintot. A válaszok […]
karácsony ünnepe