SZTE: üzembe helyezték a biobank tárolórendszereit

SzegedÜzembe helyezték a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) biobankjának tárolórendszereit, az intézmény néhány hónapon belül készen áll az első minták fogadására — jelentette be a felsőoktatási intézmény.

A közlemény szerint a félautomata biobanki tárolórendszert a Spartacus Rák Alapítvány – amelyet 2019-ben hoztak létre a magyarországi rákkutatás támogatására – ajánlotta fel az egyetemnek. A tárolórendszer működtetéséhez az SZTE egy új épületet alakított ki. A műszerek programozása a közelmúltban fejeződött be. A tárolókban 1,8 millió minta fér el, ez a szám azonban a tárolócsövek méretétől függően változhat, akár hárommillióra is növelhető. A minták elsősorban az SZTE klinikai központjának egységeiből érkeznek, de külsős – magyarországi és nemzetközi – partnerektől is fogadnak majd ilyeneket.

Az SZTE korábban arról számolt be, hogy kettő, akár a koronavírus-fertőzött betegek mintáinak tárolására is alkalmas BSL-2-es labort helyeztek el a biobankban. A laborok a későbbiekben jelentősen megkönnyítik más vírusos eredetű betegségekben szenvedő páciensek mintáinak feldolgozását és biobanki tárolását is, elősegítve ezzel a fertőzések gyors azonosítását.

A biobanki fejlesztés emellett támogatni és növelni tudja az egyetem diagnosztikai kapacitásait is. A visszakereshető minták jelentős segítséget nyújtanak az orvosbiológiai kutatásokhoz, valamint alapot biztosítanak a biomarker- vagy a gyógyszerkutatásokhoz. A biobankba speciális, mínusz 80 fokos hűtésre alkalmas fagyasztók is érkeztek, amelyek szintén növelik a kapacitást. Ezek az egyetem járványügyi védekezését is segítik, mivel az SZTE több olyan kutatási együttműködésben is részt vesz, amelyben a COVID-19 fertőzésen átesett betegek biobanki mintáira van szükség.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A bőrápolás kollagénnel kezdődik

pén júl 8 , 2022
A húszas éveidben még valószínűleg elképzelni sem tudtad, merted, akartad, hogy nemsokára eljön az az idő, amikor több figyelmet kell fordítanod a bőrápolásra, mint a tisztítás és a smink lemosása. A ráncok kialakulásában a genetika mellett nagy szerepet játszik az egyéni életmód, a táplálkozás, az időjárás, a megfelelő mennyiségű folyadék […]
herbastar.hu