Számítógépes programmal megelőzhető a PTSD

izraeli-katona-tankA jövőben számítógépes gyakorlatokkal is képezi a harcoló egységek katonáit az izraeli hadsereg, mert ezzel csökkentik a későbbi harctéri traumák esélyét – értesült a Háárec című izraeli újság szerdán. A tel-avivi egyetem kutatása szerint hetven százalékkal csökkent a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) nevű pszichés zavar előfordulásának esélye azoknál a katonáknál, akik előzőleg részt vettek egy egyszerű számítógépes kiképzésen. Mindössze tíz percig tart az adott számítógépes program futtatása, és egy hónapon belül négy alkalommal kell elvégezni. A katonáknak a program során egy egyszerű technikai feladatot kell megoldaniuk: meg kell nyomniuk a billentyűzeten a megfelelő gombot minden alkalommal, amikor egy bizonyos jel megjelenik a képernyőn. A rutinszerű feladat elvégzése közben viszont agyuk egy másik része mással foglalkozik, mert közben a katonáknak semleges vagy negatív képeket: mérges arcot, sebesülteket kell nézniük a monitoron.

A 2012-ben kezdődött kutatás során 800, harcoló alakulathoz került izraeli katona vett részt a számítógépes program használatában, és ők két évvel később a Hamász elleni hadműveletben ötven napig együtt harcoltak olyanokkal, akik korábban nem gyakorlatoztak a számítógéppel. Négy hónappal a fegyverszünet után megvizsgálták, hogy mennyien szenvedtek a katonák közül a PTSD-től. A számítógépes kiképzésben korábban nem részesült katonák 7,8 százaléka, míg a stresszhatásokra a programmal felkészített katonáknak csak 2,6 százaléka szembesült a jelenséggel. A kutatók magyarázata szerint az előzőleg a veszélyekre a programmal fel nem készített katonák számára félelmetesebbnek tűntek a katonai helyzet fenyegetései, és utólag ezért fejlődtek ki náluk nagyobb valószínűséggel a pszichológiai betegség tünetei.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Magaskultúrával bővül a MinDig TV kínálata

pén júl 15 , 2016
Ma indul az M5 HD program tesztsugárzása a MinDig TV digitális földfelszíni televíziós kínálatában. A csatorna HD-minőségben, az egész országban elérhető lesz, ezzel az előfizetési díj nélkül elérhető, nagy felbontású tévécsatornák száma ötre bővül. Augusztus 1-jétől változik a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások keretében fogható programok elérhetősége. Az […]
antenna