Orosz bankok ellen készülő kibertámadásokra figyelmeztetett az FSZB

fszbKülföldi titkosszolgálatok arra készültek, hogy összehangolt, több hullámban végrehajtott kibertámadásokkal káoszt teremtsenek az orosz bankrendszerben — közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint a támadással párhuzamosan a közösségi médiában az orosz pénzintézmények csődjéről szóló álinformációk jelentek volna meg. Az orosz titkosszolgálat tájékoztatása értelmében az akciót december 5-én indították volna el, a BlazingFast ukrán webtárhely-szolgáltató tulajdonaként bejegyzett, hollandiai szerverekről. „Az FSZB megteszi a szükséges intézkedéseket, hogy semlegesítse az Oroszország gazdasági és informatikai biztonsága elleni fenyegetést” — állt a közleményben, amely nem tért ki arra, hogy Moszkva mely országok titkosszolgálatait gyanúsítja a leleplezett összeesküvésben való részvétellel.

A kiberbiztonság kérdése Oroszország vonatkozásában különösen élesen vetődik fel azt követően, hogy amerikai tisztségviselők állítása szerint a Kremllel kapcsolatban álló orosz hackerek törték fel a Demokrata Párt elektronikus levelezését az amerikai elnökválasztási kampány idején. Joe Biden alelnök „arányos” választ helyezett kilátásba. Ezt követően több orosz intézményt ért kibertámadás, igaz, nem világos, hogy ezek kapcsolódtak-e az orosz-amerikai viszályhoz. Októberben például ukrán hackerek olyan e-mailek tömegét közölték, amelyek szerintük Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadótól származnak. Novemberben a Szberbank és az Alfa Bank számolt be ellene irányuló internetes kalózakciókról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Agyunkra mehet az internet?

hét dec 5 , 2016
Hogyan alakul ki az internetfüggőség, milyen kockázatok leselkednek a fiatalokra, milyen módszerek alkalmazhatók a megelőzésre és a leszoktatásra — ezekre a kérdésekre keresi a választ tudományünnepi előadásában Janszky József neurológus. Janszky főként az epilepszia vizsgálatával foglalkozik, azonban a Nemzeti Agykutatási Program jóvoltából kitérőt tehetett egy szintén igen izgalmas téma, az […]

És még ez is...