Agyunkra mehet az internet?

Hogyan alakul ki az internetfüggőség, milyen kockázatok leselkednek a fiatalokra, milyen módszerek alkalmazhatók a megelőzésre és a leszoktatásra — ezekre a kérdésekre keresi a választ tudományünnepi előadásában Janszky József neurológus.

Janszky főként az epilepszia vizsgálatával foglalkozik, azonban a Nemzeti Agykutatási Program jóvoltából kitérőt tehetett egy szintén igen izgalmas téma, az internetfüggőség kutatása felé. Előadásában agyi képalkotó módszerek eredményeivel rámutat, hogy agyunkban itt is ugyanazok a mechanizmusok indulhatnak be, mint a “klasszikusnak” számító drog- vagy más függőségek esetén, de érdekes módon még a viszonzatlan szerelem esetében is. Janszky a Pécsi Tudományegyetem ÁOK Intézeti Klinikai Neurofiziológiai és Epileptológiai Tanszék vezetője, az MTA doktora. Fő kutatási területei az epileptológia, az agyi lateralizáció, valamint a nyelv és a beszéd agyi reprezentációjának vizsgálata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A fantom végtagfájdalmat is enyhíti a virtuális valóság

hét dec 5 , 2016
A virtuális valóságra épülő számítógépes játékok enyhíthetik a fantom végtagfájdalomtól szenvedők tüneteit — derült ki a göteborgi Chalmers Műszaki Egyetem kutatóinak új tanulmányából. A szakemberek végtag-amputáción átesett személyeket vontak be a vizsgálatukba. A 14 résztvevő olyan számítógépes játékokat próbált ki, amelyekben egy virtuális kar mozgatásával hajtottak végre különböző feladatokat, például […]