Ocsmány féreg a toplistán

virusA szlovák ESET it-biztonsági társaság júliusi víruslistáján három újonc szerepel a legjobban terjedő kártevők tízes listáján, ráadásul az egyik a legjobb háromba is feltornászta magát. Az élen a helyzet ennek ellenére szinte változatlan, továbbra is a mentéseket törlő Win32/Bundpil féreg vezeti a mezőnyt lassan tizedik hónapja, és a második helyen maradt az előző hónapban felbukkant JS/Kryptik trójai. A harmadik helyet egy újabb ocsmány féreg, a Win32/RiskWare.NetFilter foglalja el. Segítségével a kiberbűnözők megfertőzhetik a számítógépünket, illetve a kompromittált rendszert később távolról is irányíthatóvá tehetik. A távoli támadás során tipikusan adatokat lopnak el így a megfertőzött gépről, illetve távoli utasítások segítségével további kártékony kódokat telepítenek fel rá.

A hetedik helyen szintén új szereplő helyezkedik, a Win32/Adware.MultiPlug. Ez egy olyan nemkívánatos alkalmazás (Potential Unwanted Program, PUP), amely a felhasználó rendszerébe bekerülve különféle felugró ablakokban kéretlen reklámokat jelenít meg az internetes böngészés közben. A tizedik helyezett Win32/TrojanDownloader.Zurgop is egy új kártevő a listán. Erről a büdös gyökérről annyit érdemes tudni, hogy a Zurgop kártevő család olyan rosszindulatú kódokat hordoz, amelyek a megfertőzött rendszereken aztán további kártékony programok feltöltését teszi lehetővé. Az antivírusok felismerésének elkerülése miatt olyan különféle futásidejű tömörítési technikákkal próbál rejtőzködni, mint a PEncrypt vagy PECompact.

Vírustoplista

  1. Win32/Bundpil féreg
  2. JS/Kryptik trójai
  3. Win32/RiskWare.NetFilter riskware
  4. LNK/Agent trójai
  5. Win32/Sality vírus
  6. HTML/ScrInject trójai
  7. Win32/Adware.MultiPlug adware
  8. INF/Autorun vírus
  9. Win32/Conficker féreg
  10. Win32/TrojanDownloader.Zurgop trójai

Forrás: ESET

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az első lépés, amellyel megelőzheted a bajt

ked aug 12 , 2014
Mielőtt döntesz, tájékozódj! Az informatikai hálózatok növekvő jelentősége, az egyre összetettebb fenyegetések, valamint a szabályozói környezet változása és az it-biztonsági szakemberek hiánya miatt egyre több cég keres külső megoldást biztonsági problémáira. A folyamatosan fejlődő kiberbiztonsági területen nem könnyű azonban megtalálni a megfelelő megoldásokat. A felügyelt biztonsági szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók (managed […]

És még ez is...