Nem változott a vállalatok innovációs aktivitása

Németh Balázs, a K&H Bank innovációs vezetőjeNem változott a magyarországi vállalatok innovációs aktivitása az elmúlt fél évben; a K&H ezt mérő indexe a 100 pontig terjedő skálán 28 ponton stagnált, ezzel nőtt Magyarország lemaradása a legnagyobb innovátor országokhoz és az EU- átlaghoz képest is

Németh Balázs, a K&H Bank innovációs vezetője kijelentette, hogy jelenleg a forráshiány jelenti a legnagyobb akadályt a vállalatoknak az innovációs tevékenységek indításában, és a bizonytalanság miatt azok a cégek is kivárnak, amelyek rendelkeznek elegendő tőkével. Pozitívumként emelte ki, hogy egyre több vállalatnál – a kisebbeknél is – felismerik a digitalizáció fontosságát: a digitális innovációs alindex ugyanis folyamatosan javul, az első fél évben két pontos növekedéssel elérte a 36 pontot. Megjegyezte, a növekvő költségek nem kedveznek annak, hogy a cégek új termékeket, szolgáltatásokat vezessenek be, így inkább belső folyamataikat igyekeznek racionalizálni, amiben a digitalizáció sokat segít.

A szakember arra is kitért, hogy Magyarországon az infrastruktúra fejlettsége, az internethálózat elérhetősége kiemelkedően jó, abban viszont lemaradás van az uniós átlaghoz képest, ahogy a cégek használják az adottságokat. Németh szerint a kutatás-fejlesztési aktivitás növekedésének beindulása attól függ, hogy a gazdaság negatív tényezői milyen gyorsan tudnak „felszívódni”, illetve az inflációt mikorra sikerül leküzdenie a gazdaságnak.

Bacher János, az Impetus Research kutatócég vezető partnere arról beszélt, hogy a megvalósult innovációk alindexe minimálisan, az előző félévi 33 százalékról 32 százalékra csökkent. Nagyobb változás a tervezett innovációk terén figyelhető meg, feltételezhetően a nehéz gazdasági helyzettel összefüggésben ez az alindex mindössze 21 pontot vett fel. Az innovációs stratégia is 2 ponttal kisebb értéket ért el, ami azt mutatja, hogy a vállalatokat jelenleg „más dolgok kötik le”. A kutatócég szakembere rámutatott arra, hogy a legnagyobb cégek a leginnovatívabbak, a kutatásban a négymilliárd forint feletti árbevétellel rendelkezők 38 pontot értek el; ezeket követi a kettő-négy milliárdos árbevételű kategória harminc ponttal, az egy-két milliárdos 29 ponttal és a 300 millió forint és egymilliárd forint közötti árbevételűek 26 ponttal.

Bacher szerint az innovációs tevékenység két szektorban csökkent, a mezőgazdasági ágazatban 18 pontra (29 pontról), ami messze alulmúlja a többi kategóriáét, illetve az építőipart is magába foglaló ipar kategóriában 26 százalékra (31 pontról). A szolgáltatási és a kiskereskedelmi ágazat a leginnovatívabb 30, illetve 29 ponttal; valamennyi régió indexe 28-29 pont körül van.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Már megint a gazdaság egészét képviselné a sokadszorra átkeresztelt IVSZ

vas jún 11 , 2023
IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége néven működik tovább az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége. A Számítástechnikai és Szervezési Vállalkozások Szövetsége (SzSzVSz) néven alakult, majd az Informatikai Vállalkozások Szövetsége nevet felvevő, utóbb az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségeként működő szervezet a névváltást a digitalizáció térnyerésével indokolta, ez ugyanis a […]
Vinnai Balázs

És még ez is...