Mobil a családom? címmel indított kampányt az NMHH

Koltay András NMHHMobil a családom? címmel indított családoknak szóló kampányt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a gyerekek online biztonságáért.

Koltay András, az NMHH elnöke a program nyitórendezvényén elmondta: az utóbbi időben az NMHH-ban egyre többet foglalkoznak az online világ gyermekekre, médiafogyasztásukra, a tanulásra, viselkedésre, életre és a kultúra gyakorolt hatásaival. Mint mondta, „a digitalizáció a szabadság és a felelősség új dimenzióit nyitja meg előttünk”. A digitális világ és a mobileszközök megváltoztatják a családi életet, újabb kihívások elé állítják a családokat. Családtaggá váltak a mobileszközök, az otthonok fizikai tere háttérbe szorul az online tér mögött – mondta. Olykor nem könnyű megértetni magunkat gyerekeinkkel, és szülőként is kevésbé értjük azt, hogy mit és miért csinálnak. „A családban egyénileg és közösen is változnunk, változtatnunk kell, ha barátságban akarunk élni a mobileszközök online világával”.

Az NMHH elsődleges feladata a gyermekvédelem terén is a hatályos jogszabályokban foglalt kötelezettségek betartásának felügyelete. Mint hozzátette, készülnek az online platformokra vonatkozó új szabályozás alkalmazására. A törvényeken túl is tenniük kell a gyermekvédelemért, kiváltképpen a digitális térben elérhető szolgáltatásokkal összefüggésben. Nem szerencsés, ha kizárólag a veszélyek jelenlétét sulykolják, azt is meg kell tanulni és tanítani, hogyan lehet értékeket megőrizni és teremteni az online szolgáltatások használatán keresztül.

Az NMHH önálló kezdeményezésekkel kívánja segíteni a magyar családokat, gyermekeket, szüleiket és tanáraikat, a felhasználókat. Ennek érdekében kezdtek el dolgozni a Bűvösvölgy médiaértési program megújításán és más gyermekvédelmi programokon, és ezért indítják el a Mobil a családom? kampányt. A program célja egyszerű tanácsokkal segíteni a családokat egy bonyolult probléma, a mobileszközök online világa és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében. A programban tíz jó tanácsot fogalmaz meg a hatóság, amelyeket hetente tesz közzé a kampány oldalán, az nmhh.hu/mobilacsaladom honlapon. Az elsőként megjelenő tanácsok a családra szánt idő és a mobilhasználat egyensúlya, a gyermekek támogatása online zaklatás esetén és a videójáték-függőség a családban témája köré csoportosulnak.

A programban a szülőket és a gyermekeket egyszerre megszólítva többek között arra biztatják őket, hogy beszélgessenek többet az online térben szerzett élményeikről, figyeljenek jobban szeretteikre, mert a mobileszközök olykor várhatnak, továbbá fogjon össze a család, és írjon házirendet a mobileszközök használatáról.

„Ezek egyszerű ötletek a digitális otthon házirendjének kialakításához, ahhoz, hogyan ápolhatjuk digitális környezetünket” – mondta Koltay, hozzátéve, arra biztatnak, hogy tudatosabb éljünk jogainkkal az online térben, ne engedjük, hogy a mobilalkalmazások uralják életünket, bízzunk egymásban, vigyázzunk egymásra és mutassunk jó példát otthon is.

A tanácsokhoz használati útmutatót is adnak, mert olyan hirtelen jött és bonyolult élethelyzeteket teremtett a mobileszközök világa, hogy szülőként gyakran nem tudjuk, hogy hol is kezdjük a változtatást családi életünkön. Kiemelte: a változtatást érdemes magunkon, a saját digitális kultúránkon kezdeni. Mint mondta, az a céljuk, hogy a tanácsokkal kapcsolatos beszélgetések az iskolákban, az online médiában, a családi étkezőkben ráirányítsák a figyelmet a családok digitális egészségének és tudatos médiahasználatának fontosságára — közölte a gyerekek online biztonságának területén IS otthonosan mozgó szakember.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az Apple TV+ tartalmait vizsgálta a Médiatanács

hét jún 12 , 2023
A helytelen korhatár-besoroláson túl a korhatár-minősítés sem volt jól látható helyen feltüntetve az Apple TV+ műsorkínálatot tartalmazó felületén. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az Apple TV+ streamingszolgáltatáson elérhető médiatartalmak elemzése során a Cherry: Az elveszett ártatlanság című film korhatár-besorolása bizonyult jogsértőnek. A filmben ábrázolt témák (droghasználat, erőszak) […]
Apple TV+ Cherry

És még ez is...