Adóbevallási szezon: visszaélnek NAV nevével a csalók

A kiberbűnözők módszerei között évről-évre megfigyelhető az adóbevallási időszakhoz köthető fokozott adathalász tevékenység. Az adózási és adójóváírási időszak során küldött megtévesztő üzenetek célja: érzékeny, személyes adatok adószám, bankkártya, vagy kapcsolati adatok) megszerzése, illetve pénz kicsalása az áldozattól. Az ilyen csaló, hamis oldalak megtévesztésig hasonlítanak az eredeti honlapokra, azonban kellő elővigyázatossággal és óvatossággal megtalálhatjuk azokat a gyanús elemeket, amelyek segíthetnek eldönteni, hogy az oldal valódi, vagy hamis. Ilyenek például:

  • a weboldal címe (URL);
  • nyelvhelyességi és helyesírási hibák;
  • pontatlan és szakmaiatlan megfogalmazás.

Az ilyen jellegű támadások ellen megfelelő védekezési módszer lehet egy jó gyakorlat kialakítása: bármilyen forrásból érkezzen is egy szolgáltatással kapcsolatos hír vagy üzenet, legelőször javasolt minden esetben felkeresni az adott szervezet hivatalos tájékoztatási csatornáját, és ott ellenőrizni az üzenetben szereplő információkat. Ezeket a címeket első lépésben a böngésző címsorába kézzel begépelve érjük el, jó gyakorlat azonban, ha ezt követően a fontos webhelyek címeit elmentjük a könyvjelzők közé — olvasható a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete figyelemfelhívó füzetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ezt is megértük: egyre jogkövetőbbek a fiatalok

vas máj 3 , 2020
A digitálisan tanuló, vagy nem tanuló ifjúság körében még mindig a Youtube számít a zenehallgatás legelterjedtebb platformjának, de egyre elterjedtebbek a különböző streaming oldalak is – derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) legfrissebb felméréséből. 2017-hez képest jelentős csökkenés tapasztalható az illegális letöltéseknél, 64 százalékról 43 százalékra csökkent az […]
Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke

Friss, ropogós