Mire észreveszed, hogy megtámadtak, már késő

Helmut-BrechtkenHelmut Brechtken, a Grant Thornton tanácsadócég szakembere szerint az optimális informatikai védelemhez nem csak megbízható biztonsági standardokra, hanem folyamatos éberségre és továbbképzésekre van szükség. Brechtken hangsúlyozta, hogy a kiberbűnözés nem csak üzleti és gazdasági fenyegetés, 2016-ban minden vállalatnak, szervezetnek, intézménynek szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy az it-infrastruktúrája védelemre szorul a külső behatolás, sőt sok esetben a lehetséges belső szabotázsok ellen is. A szakértő ismertetett több konkrét példát, köztük a német Bundestag elleni támadást 2015-ben, amikor egy hacker behatolása után a teljes it-rendszer újraépítésére volt szükség, valamint a németországi Arnsberg városi kórházat, ahol egy informatikai probléma az egészségügyi ellátást majdnem megbénította, amikor az alkalmazottaknak vissza kellett térni a „toll és papír” alapú adminisztrációra.

Brechtken egy viszonylag új zsaroló módszerek (ransomware) között említette a President fraud, magyarul elnökcsalás módszerét, amelynek az lényege, hogy a bűnözők előzetesen mély háttérismeretre tesznek szert a cég belső működéséről, arculatáról és üzletmenetéről mielőtt célzott támadást intéznek annak egy tagja ellen. A támadás úgy történik, hogy a vezérigazgatótól, vagy elnöktől érkezik egy formailag és szövegében is a céges standardoknak megfelelő email, benne egy rendkívül sürgős és bizalmas megbízással, amely általában külföldi pénzügyi tranzakcióra szólítja fel a beosztottat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Vásárlás helyett licenc bérbe: 2016-os ICT trendelőrejelzés

pén márc 18 , 2016
Az informatikát használni kell, nem tulajdonolni, és ez nemcsak a hardverekre, de a szoftverekre is igaz lesz a közeljövőben – jelzik a nemzetközi trendek. Miközben Nyugat-Európában negyven százalékos az informatikai piac finanszírozottsága, addig hazánkban csak három százalékos – tekintve, hogy a magyar piac százmilliárdos, ez a 37 százalékos különbség igen nagy növekedési […]
Szoftver, prompt