Vásárlás helyett licenc bérbe: 2016-os ICT trendelőrejelzés

DOS-promptAz informatikát használni kell, nem tulajdonolni, és ez nemcsak a hardverekre, de a szoftverekre is igaz lesz a közeljövőben – jelzik a nemzetközi trendek. Miközben Nyugat-Európában negyven százalékos az informatikai piac finanszírozottsága, addig hazánkban csak három százalékos – tekintve, hogy a magyar piac százmilliárdos, ez a 37 százalékos különbség igen nagy növekedési lehetőséggel kecsegtet. Ehhez azonban szemléletváltásra van szükség, mert a vállalkozások még mindig fölöslegesen kötnek le előre jelentős erőforrásokat, ahelyett hogy költségként, havi részletekben számolnák el, és a náluk maradó tőkéből egyéb fejlesztéseket hajtanának végre. A növekedés egyik motorja a szoftverbevezetésekhez és vállalatirányítási rendszer-bevezetésekhez kapcsolódó szolgáltatások tartósbérleti finanszírozása lehet.

Az it-eszközök tartósbérletben történő finanszírozására szakosodott Rentasystem megbízásából készített telefonos felmérésből kiderült, a nagyvállalatoknál kevésbé ismert, hogy a szoftverek beszerzése is működhet finanszírozással. A kkv-k rendelkeznek az EU-n belül a legnagyobb fejlődési potenciállal, így talán az sem meglepő, hogy nő az igény erre a speciális jogi előkészületeket igénylő szerződéses konstrukcióra, ahol a szolgáltatásokat egy licenc keretében vásárolja meg a pénzügyi szolgáltató a szállítótól, majd adja bérbe a felhasználónak. A kettő és öt év között szabadon választható bérleti időtartam végén a licenc visszaszáll a pénzügyi szolgáltatóra, vagy bizonyos feltételek teljesülése mellett a bérlő megszerezheti a tulajdonjogot „Mivel a nemzetközi trendek a szoftverszerzés terén is a bérlet előretörését mutatják, idén még több példát fogunk arra látni, hogy a vásárlásra szánt összeget inkább megfinanszíroztatják, és egyéb, például marketing tevékenységre vagy emberi erőforrásra használják fel a cégek” — magyarázza Székely Balázs a Rent-a-server Kft. ügyvezető igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Használt számítógépeket vásárol a Kenézy Gyula Kórház

pén márc 18 , 2016
A Lansoft Trade Informatikai Kft. lett a szerencsés nyertese a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet tenderének, amelyet használt, illetve felújított informatikai hardvereszközök beszerzésére írtak ki. Mint a Közbeszerzési Értesítőben olvasható, a nyertes ajánlattevő feladata 250 asztali számítógép és ötven darab 24 colos LCD monitor szállítása. A számítógépeknél elvárt minimum a […]
egészség