Minden fillér jó helyre megy: páratlan honlap készül 280 millió forintból

A teljes Kárpát-medencei társadalom jelen állapotát fogja bemutatni a Magyarország Nemzeti Atlasza – Társadalom című kötet interaktív, kétnyelvű, szabad hozzáférésű elektronikus változata, amelyet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja készít. Az ELKH-nak a Nemzeti Összetartozás Évéről szóló 2020. februári kormányhatározat 280,7 millió forint támogatást ítélt meg a projektre; a honlap bemutatóját 2020 végére vagy 2021 elejére tervezik. Területileg a digitális honismereti atlasz lefedi a Kárpát-medence teljes területét, annak 17 660 települését, illetve a közvetlen – osztrák, cseh, lengyel, ukrán, moldovai, román, szerb, horvát, szlovén – szomszédságban található, mindösszesen közel negyvenezer települést. Időbeli szempontból bemutatja a társadalom (népesség, települések, életkörülmények) jelenlegi és közelmúltbeli állapotát, illetve a Trianon óta eltelt száz év folyamatait, egyes térképek pedig a XVI. századig is visszamennek.

Tematikailag a projekt három nagy blokkra tagolódik, melyek a teljes társadalomföldrajzi vertikumot megjelenítik. A Népesség blokk témája a népesedési múlt, népességszám-népsűrűség, természetes népmozgások, vándorlás, népesség összetétele (nem, életkor, család, háztartás, etnikum, nyelv, vallás, iskolázottság, gazdasági aktivitás-foglalkozás, társadalmi tagozódás). A Település blokk vizsgálja a települési múltat, a településállományt, a városokat, Budapestet és régióját, valamint a vidéki térségeket. Az Életkörülmények-életminőség blokk bemutatja a humán jellemzőket, a lakás-lakókörnyezetet, a települési környezetet és a települési infrastruktúrát. Az egyes témakörök bemutatása tér- és időbeli dimenzióban, adatállománytól függően változó területi bontásban (megye, járás, település) történik. Ennek során jól követhető, hogy a társadalom szerkezetében, a társadalmi folyamatokban milyen változások zajlottak le a korábban politikailag egységes Kárpát-medence trianoni szétdarabolása óta.

Mint a közlemény hangsúlyozza, az online térképészeti adatbázis egyedülállóan fogja bemutatni a teljes Kárpát-medencei társadalom jelen állapotát. A csaknem 18 ezer településből álló honi mozaik összerakása, majd ebből modern térinformatikai eszközökkel interaktív atlasz létrehozása mindeddig páratlan vállalkozás, határokon átívelő ambícióval – emlékeztet az ELKH. A projekt megvalósításán jelenleg a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontban 26 kutató és projektmenedzser, külső megbízással 16 kutató és lektor, valamint több külső szolgáltató cég dolgozik. Az adatállományok egységes feldolgozása mellett tartalomfejlesztés, a kapcsolódó szellemitulajdon-védelmi jogi konstrukció megalkotása és az informatikai háttér kiépítése zajlik – áll az ELKH közleményében.

A trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából a Központi Statisztikai Hivatal és a KSH Könyvtár közös gondozásában megjelenő “A számontartott nemzet”, a Trianon előtti és utáni évtizedek Magyarországa statisztikai térképeken című kiadványt. A számos, eddig még nem publikált térképet tartalmazó, valamint tudományos ismeretterjesztő tanulmányokkal is kiegészített kötet, nyolc évtizedet ölel fel, melyben statisztikai adatok, elemzések segítségével tekint vissza hazánk Trianon előtti és utáni időszakára, és mutatja be azokat a változásokat, amelyek az ország társadalmi és gazdasági életében bekövetkeztek. A több mint 250 térkép értelmezését és történeti kontextusba helyezését szöveges részek segítik, amelyek egyúttal a fontosabb események, folyamatok és tendenciák magyarázatát is tartalmazzák. A tizenhárom fejezetre tagolódó kötet többek között a közigazgatás, a népmozgalom, a gazdaság, a közlekedés és az idegenforgalom területén bekövetkezett változásokat szemlélteti. (Kíváncsiak vagyunk mekkora lesz az átfedés a KSH kiadványa és a 280 millióból készülő honlap között. A -szerk- megj.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Folytassa K&H Bank

szo jún 6 , 2020
A K&H Bank elindította információbiztonsági programjának második részét, amely többek között segít felismerni a megbízható webáruházakat, az adathalász kísérleteket, illetve a biztonságos fizetési módokat. A K&H e-dukáció program célja, hogy mindenki biztonságosan és gyorsan tudjon elektronikusan fizetni, illetve otthonról a banki ügyeit intézni. A program többek között arra hívja fel […]

És még ez is...