Még az optimistább vezérigazgatók is aggódnak

PricewaterhouseCoopersEgy év alatt több mint kétszeresére, tizennyolcról harmincnyolc százalékra nőtt azoknak a vezérigazgatóknak az aránya, akik a globális gazdaság növekedését várják a következő tizenkét hónapban, ugyanakkor a fokozódó technológiai és éghajlati nyomás miatt a vezetők 45 százaléka aggódik vállalata hosszú távú fennmaradása miatt.

A PwC Globális vezérigazgatói felmérése szerint a gazdasági visszaesésre számító vezérigazgatók aránya a tavalyi rekordmagas hetvenhárom százalékról 45 százalékra csökkent. Az inflációnak és a makrogazdasági volatilitásnak való kitettségtől huszonnégy százalékuk tart, míg egy évvel ezelőtt negyven, illetve harmincegy százalék volt ez az arány. A folyamatos konfliktusok ellenére a vezérigazgatók tizennyolc százaléka érzi úgy, hogy vállalata mérsékelten vagy nagy mértékben kitett a geopolitikai konfliktusok kockázatának, ez az arány hét százalékponttal alacsonyabb az előző évinél. A belföldi kilátások kapcsán a világ legtöbb részén a vezérigazgatók inkább optimisták, mint pesszimisták. Ugyanakkor Nyugat-Európában csak harminckét százalékuk számít növekedésére, negyvennyolc százalékuk visszaesést vár, és Észak-Amerikában is harmincegy, illetve ötvenkét százalék ez az arány.

A cégvezetők jellemzően az alkalmazotti létszám emelését tervezik a következő tizenkét hónapban, harminckilenc százalékuk arról számolt be, hogy legalább öt százalékkal növelnék dolgozóik számát. A vezérigazgatók negyvenöt százaléka úgy véli, hogy vállalata egy évtized múlva nem lesz életképes, ha a jelenlegi úton halad tovább; ez az arány harminckilenc százalék volt egy évvel ezelőtt. A bizonytalanságot tükrözi az is, hogy a következő tizenkét hónapra a saját vállalatuk bevételeinek növekedését váró vezetők aránya negyvenkettőről harminchét százalékra csökkent. A vezérigazgatók egyértelműen látják a potenciált a mesterséges intelligenciában (MI), a megkérdezettek hetven százaléka gondolja úgy, hogy az jelentősen megváltoztatja az értékteremtés módját a következő három évben. A felmérés szerint ötvennyolc százalékuk számít arra, hogy az MI javítja termékeik vagy szolgáltatásaik minőségét a következő tizenkét hónapban. A vezetők negyvenegy százaléka várja az MI alkalmazásától a bevételek növekedését, negyvenhat százalék számít a jövedelmezőség javulására.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Elhunyt Guttray László

vas jan 21 , 2024
Váratlanul elhunyt Guttray László, társunk a minuszos.hu megalapításában. 1982-ben a Magyar Televízió Riporter kerestetik című tehetségkutató vetélkedője elődöntőjének egyik versenyzője volt. A nyolcvanas évek közepén, második felében a Magyar Ifjúság, a Közlekedés és a Közalkalmazott című lapokban jelentek meg cikkei. 1989-ben már a Hajó-Daru című üzemi lap főszerkesztője. Nagyjából ugyanabban […]
Guttray László

És még ez is...