Már a vírusírók sem a régiek

virusxA Kaspersky Lab szerint 2015 fordulópont volt: először fordul elő, hogy az új rosszindulatú programokra való “igény” elérte a telítettségi pontot, amelyet alátámaszt az is, hogy a rosszindulatú fájlok száma nap mint nap 15000-rel csökken. A szakértők úgy vélik, hogy ez elsősorban annak a ténynek köszönhető, hogy az új vírusok kódolása egyre drágább, és a kiberbűnözők rájöttek, hogy hasonlóan jó eredményeket érhetnek el tolakodó reklámprogramok vagy legitim digitális tanúsítványokkal is a támadásaik során. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez a megközelítés tökéletesen működik, mivel az eredmények azt mutatják, hogy annak ellenére, hogy a vírusok létrehozásának költségvetése csökkent, 2015-ben a kibertámadáson átesett felhasználók száma öt százalékkal nőtt.

2012 és 2013 között volt egy gyors növekedés a Kaspersky által felfedezett rosszindulatú fájlok kapcsán, amikor is 2012-ben 200 000-ről nőtt a számuk, míg 2013-ra elérte a 315 000-et. Ezt követően 2014-ben naponta összesen 10 000 fájllal emelkedett a számuk, majd 2015-ben a teljes szám 325 000-ről 310 000-re csökkent. A jelek szerint a kiberbűnözők csökkentették a komplex kódolási eszközök, mint a rootkits, a bootkits vagy a vírusok replikációjának használatát, mert ezek alkalmazása csökkentik a bevételt. Mitöbb, a komplex rosszindulatú programok használata – amelyek költsége több tízezer dollárba is kerülhet – sem jelent 100 százalékos sikert, mert az egyre kifinomultabb víruskereső szoftverek a jóval összetettebb vírusokat is képesek azonosítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Moulin Rouge a ZyXEL-t választotta

sze dec 16 , 2015
A patinás múltú francia Moulin Rouge vezetősége a közelmúltban úgy döntött, a vezeték nélküli hálózat átfogó fejlesztésére van szükség, hogy a szórakozóhely e téren is megfeleljen a XXI. század kihívásainak. A döntés végül a ZyXEL megoldásaira esett, így a vezeték nélküli hálózatot a jövőben a tajvani gyártó eszközei biztosítják. A […]

Friss, ropogós