Hat magyar érem a 14. Rádióamatőr gyorstávírász világbajnokságon

Hat érmet nyertünk az esztergomi rendezésű 14. Rádióamatőr gyorstávírász világbajnokságon. A húsz ország részvételével lezajlott világversenyen másodszor mérték össze tudásukat a világ legjobb rádióamatőr gyorstávírászai Magyarországon.

A rádióamatőr sportágban három nagy szakág létezik: a gyorstávírász, a rádióforgalom és a rádiós tájékozódási futás szakág. A most is megrendezett gyorstávírász versenyen négy versenyszámban mérettetik meg magukat a résztvevők: karakterek vétele, karakterek adása, hívójelek vétele és rádióforgalmi-verseny gyakorlat. Az első két versenyszámban a cél csak betűs, csak számos vagy vegyes (betűk, számok és írásjelek) táviratok vétele és adása a lehető legkevesebb hibával, egyperces időintervallumokban. Az öt karakteres csoportokból álló sorok nem alkotnak értelmes szöveget, így a különböző anyanyelvű versenyzők egyenlő eséllyel indulnak. A hívójelvétel számban egymás után ötven hívójelet kap a versenyző, és ha egyet jól vett, akkor a következő gyorsabban jön, több pontért, hiba esetén azonban a sebesség csökken. A rádióforgalmi-verseny gyakorlatban a számítógép által generált hívójelekkel kell összeköttetéseket létrehozni kétszer tíz perc alatt. Ilyenkor egyszerre akár négy hívóállomás adása is hallható.

A versenyt ifjúsági, felnőtt és senior korosztályban rendezték meg, négy női és öt férfi kategóriában. Molnár Léna három bronzérmet, Varró Tamás egy bronzérmet nyert a legfiatalabb korosztály versenyein, a felnőtteknél Provics Ferenc lett harmadik. A csapatversenyben – ahol az országok minden kategóriában legfeljebb három versenyzőt indíthatnak, de csak a két legjobb eredménye számít –, a negyedik helyen végzett a magyar csapat, a győztesek a fehéroroszok lettek.

A morzekód használata alapvetően hagyományőrzés, hiszen manapság a beszédalapú átvitel mellett egyre inkább a különböző digitális üzemmódok használata a jellemző. Az összeköttetések klasszikus formáját mindazonáltal az 1837-ben feltalált, nemzetközileg egységes morzekód jelenti távíró üzemmódban, amely még nehéz vételi körülmények között is lehetővé teszi az összeköttetések megteremtését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Bíró lépett Juhász helyébe

vas szept 17 , 2017
Bíró Zoltán veszi át az operatív irányítást a vezetési tanácsadással foglalkozó Stratis Vezetői és Informatikai Tanácsadó Kft. élén. A szakember Juhász Miklós cégalapítótól veszi át a stafétát, aki a jövőben a cégcsoport stratégiájáért, a leányvállalatok irányításáért felel. Bíró a Stratis társalapítója, tanácsadóként itthon és külföldön is több komplex, stratégiai jelentőségű […]

Friss, ropogós