Győrben találkoztak a rádióamatőrök

Győr - nemzetközi rádióamatőr találkozóA világ 27 országából közel 120 fiatal vett részt a győri Széchenyi István Egyetemen augusztus 5. és 12. között megrendezett Fiatal Rádióamatőrök Nyári Táborában (YOTA), melynek célja a rádióamatőr-sport jövőjének biztosítása volt.

A program a szakmai fejlődésen túl kiváló alkalmat nyújtott a nemzetközi kapcsolatok építésére és kultúrákon átívelő barátságok kialakítására is. A közösség meghatározó szereplője a Széchenyi-egyetem rádióklubja is, amely fontos szerepet játszik a rádióamatőrök legújabb generációjának kinevelésében.

A Magyar Rádióamatőr Szövetség (MRSZ) tagsága meghaladja a 700 főt, és legfőbb bázisát a rádióklubok jelentik. Közülük azok válnak igazán sikeressé, ahol lelkes és lendületes fiatalok tevékenykednek, amire kiváló példa a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete Honfy József Rádióamatőr Szakosztálya is. „Mi abban próbálunk segíteni tagjainknak, hogy mindenki megtalálja a sportágban azt, ami neki örömet szerez – legyen ez akár a versenyzés vagy a rádióépítés” – mondta Németh Péter, a rádióklub vezetője és egyik alapítója. A klub tevékenysége összefonódik az egyetem SZE-SAT szakkollégiumával, mivel a műholdas modulok építése és a rádiózás szorosan kapcsolódik egymáshoz. A Széchenyi-egyetem klubja országos szinten is kiemelkedő szerepet játszik a rádióamatőrök legújabb generációjának kinevelésében, ezért is adhatott otthont a rádióamatőrök nemzetközi rendezvényének.

Csökken a fiatal rádióamatőrök száma

A Széchenyi István Egyetemen megrendezett Youngsters On the Air (YOTA) idei nyári táborában közel százhúsz 16 és 26 év közti fiatal vett részt, akik 27 országból érkeztek. „A rádióamatőrködést is utolérte az, hogy fiatalok száma csökkenni kezdett a közösségben, ezért tíz évvel ezelőtt az MRSZ mozgalmat indított a nemzetközi szövetség támogatásával a sport jövője és utánpótlása érdekében. A tábor is a népszerűsítést szolgálja. Az oktatás mellett a rendezvény nem titkolt célja a csapatépítés, olyan kötődés kialakítása a fiatalok között, melyben a közös hobbi szeretete összetartja őket az élet minden szakaszában” – osztotta meg gondolatait Molnár Csaba, az MRSZ elnöke.

A rendezvényen a fiataloknak a szakmai előadásokon és az interaktív feladatokon túl alkalmuk nyílt kötetlen programokon is részt venni, ahol egymás kultúráját is közelebbről megismerhették. A tábor egyik szervezője, Varró Tamás tizedik éve részese a fiatal rádióamatőrök közösségének és az MRSZ YOTA-koordinátoraként a nemzetközi rendezvények lebonyolításáért felel. „Az egyhetes eseményre Dél-Afrikától Szingapúron át Egyiptomig érkeztek lelkes rádióamatőrök, így a tábor széles körű nemzetközi kapcsolatok építésére adott lehetőséget mindenkinek. Mivel az egész sport a kapcsolódásról és a kommunikációról szól, így a fiatalok a rendezvényen túl is gyakran tartják a kapcsolatot a későbbiekben a rádiózás segítségével” – mesélte.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Jön az adatközpontok új generációja

szo aug 19 , 2023
ShareTweetPinShareA jövő adatközpontját úgy fogják megépíteni, hogy a karbonsemlegesség érdekében sokkal többet vegyen figyelembe, mint pusztán az energiafelhasználást: akár egész lakótelepek távfűtését is biztosíthatja egy-egy adatközpont „fölösleges” hőenergiája. Ma, amikor a világ adatforgalma soha nem látott csúcsokat ér el, a globális gazdaságban létfontosságú szerepet játszanak a modern adatközpontok. Az elosztott […]
colossus szerver

És még ez is...