Frekvenciaárverés: mindenki nagyon-nagyon boldog

tapsA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kihirdette a pályázat útján értékesített, szélessávú mobilkommunikációs szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciák használatára jogosult vállalatokat. A négy nyertes szolgáltató, amelyek 2034-ig nyertek jogosultságot a frekvenciák használatára, összesen 130,6 milliárd forintos összeget ajánlott a mobiladat-forgalomra még meg nem nyitott 800 és a 2600 MHz-es frekvenciasávok, valamint a 900 és 1800 MHz-es, még ki nem osztott frekvenciasávok hasznosításáért. A hatóság reményei szerint a frekvenciák hasznosításának hatására a jövőben növekszik az internettel lefedett területek nagysága, emelkedik a mobilszolgáltatások színvonala, és fokozottabban érvényesülnek a szolgáltatások kialakításakor az előfizetők érdekei.

A Telenor Magyarország Zrt. köszönetet mondott az NMHH munkatársainak és a Kormánynak, hogy a pályázattal elérhetővé tették a mobil szélessávú szolgáltatások további fejlesztéséhez szükséges frekvenciasávokat. A társaság -vetélytársaival ellentétben- azért némi nagyon óvatos, már-már alázatos kritikát is megfogalmazott: “bizonyos szempontból még az út elején járunk, mert a jelenlegi frekvenciadíj és a távközlési adó mértéke továbbra is jelentős kihívás elé állítja az ágazatot. A társaság az ország hosszú távú infokommunikációs és gazdasági szükségleteit szem előtt tartva, a beruházások ösztönzésére és elismerésére keretrendszer kidolgozását javasolja és ebben kész közreműködni az illetékes döntéshozókkal”.

A Vodafone Magyarország megelégedéssel és örömmel fogadja, hogy megszületett az a hatósági döntés, amelynek nyomán használatba lehet venni az eddig még ki nem osztott 3G és 4G frekvencia készletet.

Christopher Mattheisen vezérigazgató is hurráoptimizmusának adott hangot: “A Magyar Telekom üdvözli a frekvenciapályázat sikerét. Az új frekvenciákkal lehetővé válik a mobil szélessávú szolgáltatások lefedettség- és kapacitásbővítése, ami elősegíti a Digitális Magyarország célkitűzéseinek megvalósítását, továbbá hozzájárulhat az iparági beruházások ösztönzéséhez is, javítva az egész ország versenyképességét”.

A negyedik nyertes, a legkisebb blokkot elnyert Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. boldog megelégedettséget tükröző közleményével még nem találkoztunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

QR-kódokkal mutatják be Mány nevezetességeit

ked szept 30 , 2014
A Fejér megyei Mány 12 nevezetességét QR-kódokkal bemutató turistaútvonalat avatott fel okostelefonnal Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó. “Mány közössége az idelátogatóknak a XXI. századi technika segítségével, interaktív formában és összegezve mutatja fel ezzel a rendszerrel mindazt, ami a település közösségének fontos” — mondta a virtuális útvonal megnyitása előtt a főtanácsadó. (A […]
QR-kód