Életjeleket mutat a pc-piac

ibm-pcIdén, a személyi számítógépek világpiaci forgalma a korábban jelzett hat százaléknál alacsonyabb mértékben, 3,7 százalékkal csökken a vártnál nagyobb első félévi kereslet miatt – közölte az International Data Corporation (IDC) piackutató vállalat. A fejlett régiókban a pc-értékesítés az egyaránt emelkedő vállalati és lakossági keresletnek köszönhetően 5,6 százalékkal, 2010 óta a legmagasabb mértékben növekszik majd az idén. Az IDC előrejelzése szerint az idén 140,7 millió asztali és hordozható személyi számítógépet értékesítenek a fejlett régiókban a tavalyi 133,3 millió után. Az eladások 2018-ra azonban 129,2 millióra esnek vissza.

A fejlődő régiókban az idén 162,7 millió asztali és hordozható személyi számítógép eladására lehet számítani, kevesebbre a tavalyi 181,9 milliónál. A fejlődő térségekben a személyi számítógép értékesítések száma nagyjából állandósul és az IDC számításai szerint 2018-ban is évi 161,8 millió lesz. Idén összesen 303,5 millió személyi számítógépet értékesítenek majd világszerte a tavalyi 315,1 millió után. Az eladások 2018-ra 291,1 millióra csökkennek.

A személyi számítógépek iránti keresletet rövid távon elsősorban a vállalati informatikai beruházásoknak a fejlett régiókban tapasztalható növekedése gerjeszti. Pozitív hatása van emellett a PC-kereslet alakulására még a táblagépek által támasztott konkurencia gyengülése is. A táblagép piac ugyanis egyrészt a telítődés felé halad, másrészt a kereslet súlypontja kezd eltolódni a kisebb méretek felé, amelyek már nem jelentenek konkurenciát a személyi számítógépeknek. Ugyanakkor a gyártók a hordozható személyi számítógépeket is kezdik ellátni korábban csak a táblagépekre jellemző funkciókkal, például érintőképernyővel, valamint a táblagépekhez hasonlíthatóan vékony és könnyű kivitellel — írja az MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kerülik Magyarországot a kockázatitőke-befektetők

vas aug 31 , 2014
A kockázati- és magántőkealapok közel hatmilliárd forintot fektettek be Magyarországon a második negyedévben, ami 80 százalékkal több, mint 2014. január és március között – derül ki a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) legfrissebb jelentéséből. Bethlen Miklós, az egyesület elnöke szerint a korábbi időszakkal ellentétben az idei második negyedévben az […]
Forint

És még ez is...