E-commerce 2020: januártól jön az erős ügyfélhitelesítés

1

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs főtitkárhelyetteseAz online vásárlás veszélyeire figyelmeztetnek a hatóságok az év vége közeledtével, a rendőrség, a Magyar Bankszövetség és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet szakemberei a tudatos vásárlásra hívták fel a figyelmet.

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs főtitkárhelyettese arra a 2021 januárjától érvénybe lépő új kötelezettségre hívta fel a figyelmet, amit az internetes vásárlási tranzakciók biztonságosságának erősítése érdekében valamennyi hazai pénzintézetnek be kell vezetnie. Ez az “erős ügyfélhitelesítés”, amit az Európai Unió pénzforgalmi irányelve ír elő. A szabályozás szerint a jövőben a netes vásárlásokkor az eddigi adatok – a bankkártya száma, a tulajdonos neve, a kártya lejárati dátuma és az ellenőrző kód – megadása nem lesz elegendő, januártól olyan azonosításra is szükség lesz, ami megerősíti, hogy a tranzakciót valóban a kártyabirtokos indította el. A szakember reményét fejezte ki, hogy ezzel ki lehet küszöbölni azt, hogy valaki visszaéljen a kártyaadatokkal. A többlépcsős azonosítást több pénzintézet már alkalmazza, azonban ez bankonként eltérő lehet.

Példaként említette, hogy megerősítésképp használható a bankkártyát kibocsátó bank egyszer használatos üzenetküldő kódja, de megfelelhet a mobiltelefonon keresztül leadott jelszavas vagy biometrikus azonosítás, így az ujjlenyomat megadása is. Ha az azonosítás megtörténik, a tranzakció teljesül, de ha nem, a tranzakciót elutasítják – mondta. Fontosnak nevezte, hogy az ügyfelek az év hátralévő részében egyeztessék azokat a rögzített adataikat a pénzintézetükkel, amelyek a kártyás fizetés során fontosak lehetnek. Így elsődlegesen a mobiltelefonszámukat, illetve ha a bank applikáció letöltését kéri, annak meglétét is. Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: ezt a bank oldaláról tegyék meg az ügyfelek. Megjegyezte: az erős ügyfélhitelesítés Európában lesz szükséges, így például kínai vásárlásoknál nem. Sütő elmondta: az internetes fizetések biztonsága ma Magyarországon kiemelkedően jó. Tavaly 146 millió ilyen tranzakció volt Magyarországon, és egymillió tranzakcióra csupán 33 internetes csalással érintett jutott.

One thought on “E-commerce 2020: januártól jön az erős ügyfélhitelesítés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

E-commerce: nem létező mobiltelefonokat árult, vádat emeltek ellene

csü nov 12 , 2020
Nem létező mobiltelefonokat és maszkokat árult az interneten egy férfi az ügyészség szerint, ezért vádat emeltek ellene – tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség. Az üzletszerűen elkövetett csalás és más vagyon elleni bűncselekmények miatt korábban már büntetett 28 éves férfi 2019 szeptembere és 2020 márciusa között két internetes felületen is hirdetett […]
börtön