Biztonsági trendek: munkahelyi eszköz magáncélra és fordítva

Az ESET összegyűjtötte a vállalati biztonságtudatosság jelenét és aktuális trendjeit.

Sajnos a vállalatok jelentős része még ma sem tekinti biztonsági fenyegetésnek a BYOD-t (Bring Your Own Device). Bizonyos szűkebb tevékenységi körök esetében elképzelhető, hogy még mindig működhet ez a saját eszköz használat, például MDM-el, ahol a mobileszköz menedzsment felügyeli az eszközparkot. Ám mára ennél sokkal hatékonyabb, megfelelő biztonságot nyújtó korszerűbb megoldás a dedikált, külön céges eszköz, amely mind távmenedzsmentben, mint titkosításban megfelel a szükséges elvárásoknak, amivel lopás, elvesztés esetén az adatok azonnal törölhetőek, a titkosítási kulcs távolról visszahívható, és semmiképpen nem keveredhet rajta a magán- illetve a céges felhasználás.

Fontos a kockázatok előzetes felmérése, amit már a munkaviszony elején írásban rögzített magállapodásban is illik szabályozni. Egy amerikai felmérés eredménye azonban arról tanúskodik, és gyaníthatóan ez elég sok helyen is így lehet, hogy még mindig 59 százalék azok aránya, akik úgy használják munkahelyükön a saját mobil eszközeiket, hogy eközben céges oldalról erről semmilyen megállapodást nem írtak alá. Az összképet pedig tovább árnyalja, vagy rontja az úgynevezett shadow it megléte, azaz az olyan rejtett eszközök, erőforrások (például privát dropbox fiók, stb.) használata a céges munkában, amiről sem a cégvezetés, sem az informatikai részleg nem is tud.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

21 millió forinttal támogat műszaki fejlesztéseket a médiatanács

sze dec 26 , 2018
Összesen alig valamivel több mint 21 millió forint támogatást ítélt oda a médiatanács tizenhárom közösségi médiaszolgáltatónak a közösségi televíziók, rádiók műszaki fejlesztéseire kiírt idei mecenatúrapályázat utolsó fordulójában. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóságának közleményében azt írták, a nyertesek a támogatást stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli, valamint […]
Forint