Az orvosoknak annyi: a mesterséges intelligencia el fogja venni munkájukat

orvosVirtuális orvosként képes diagnosztizálni a mesterséges intelligencia (MI) az új koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegséget a tüdőben.

A kutatók bemutatták, hogy létre lehet hozni egy olyan MI-algoritmust, amely közel kilencven százalékos pontossággal azonosítja a tüdőgyulladást Covid-19-betegség esetében computer tomográf (CT) vizsgálatok felvételeiben és pontosan azonosítja a pozitív esetek 84 százalékát és a negatív esetek 93 százalékát. A CT-felvételek mélyebb betekintést adnak a Covid-19-diagnózisba és a betegség előre haladásába, mint az RT-PCR-tesztek. Utóbbiak esetében magas a hamis negatív esetek aránya. A CT felvételek készítését azonban nem mindig ajánlják a Covid-19 diagnosztikai eszközeként, mivel a betegség gyakran hasonlít az influenza okozta tüdőgyulladáshoz a felvételeken. A Közép-floridai Egyetem kutatói részvételével készített algoritmus képes felülkerekedni ezen a problémán, pontosan azonosítva a Covid-19 eseteket, jól megkülönböztetve őket az influenzától – mondta Ulas Bagci, az egyetem számítástechnikai karának adjunktusa, az orvosokat segítő MI-algoritmusok fejlesztésének szakértője. „Bemutattuk, hogy a mélytanulás-technikára épülő MI hiteles és objektív eszközként szolgálhat az egészségügyi rendszerek és a betegek segítésében” – tette hozzá. Amikor egybevetették a számítógép diagnózisát az orvosok által megerősített diagnózissal, azt találták, hogy az algoritmus páratlan hozzáértéssel, pontosan diagnosztizálta a Covid-19 tüdőgyulladást és megkülönböztette azt más betegségektől, különösen ha a Covid-19-betegség korai stádiumba volt.

A kutatók 1280 kínai, japán és olasz beteg CT-felvételeivel készítették fel az algoritmust, hogy felismerje a kórt a tüdőben. A teszteléshez 1337 tüdőbeteg – köztük Covid-19 okozta, illetve nem koronavírus okozta tüdőgyulladásos, valamint tüdőrákos beteg – CT-felvételeit használták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Gonoszok élnek vissza az NKM nevével

pén okt 2 , 2020
Az NKM Energia Zrt.-re, az NKM energiaszolgáltatójára hivatkozó újabb visszaélések történtek az elmúlt napokban, a csalók az NKM online ügyfélszolgálata nevében, számla elkészülésére hivatkozva hamis e-mailekkel vették célba a magyarországi internethasználókat – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Közművek (NKM). Az ügyfelek banki adataira fókuszáló csalók különböző meghamisított e-mail címről […]
e-mail

És még ez is...