Az Orion űrhajó a Holdtól 130 kilométerre járt

Orion űrhajóA Hold felszínét 130 kilométerre közelítette meg az Orion űrhajó hétfőn a kora reggeli órákban, ezt követően folytatja útját a Holdon túl – közölte az Egyesült Államok űrhivatala (NASA).

Az Orion múlt szerdán indult, első tesztrepülése során most közelítette meg legjobban Holdat, amelyre a következő években legénységgel a fedélzetén tér majd vissza. Az Artemis Hold-program első űrrepülésének tervei szerint az űrhajó Hold körüli útja az égitest távolabbi oldalán folytatódik, ahol több, mint 64 ezer kilométert tesz majd meg, és olyan mélységbe hatol a kozmikus térben, aminél messzebb emberi legénységre tervezett űreszköz még soha nem távolodott el a Földtől.

Ahogy múlt pénteken az Artemis program vezetője, Michael Saraffin mondta, az útvonal kiválasztása terhelési teszt az Orion űrhajó számára. A NASA szakembere újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy tucatnyi kisebb hibát kellett megoldani, de ezeket leszámítva összességében az eszköz megfelelően működik. Az űrhajó fedélzetén számos kísérleti eszközt szállít, köztük magyar fejlesztésű dózismérőket, hogy vizsgálja a leendő űrutazás emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A NASA Artemis programjának célja, hogy hosszabb emberi tartózkodásra alkalmas űrállomást hozzon létre a Holdon, amely segítheti az első emberi küldetést a Mars felé. Az Artemis I hordozórakétáját, orrkúpjában az Orion űrhajó-egységgel múlt szerdán bocsátották fel a floridai Kennedy űrközpontból. Az Orion a tervek szerint december 11-én tér vissza a Földre, és a Csendes-óceán Dél-Kaliforniához közeli térségében landol.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

ANY Biztonsági Nyomda: az árbevétel nőtt, az eredmény csökkent

sze nov 23 , 2022
ShareTweetPinShareAz ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. 35,2 milliárd forint konszolidált nettó árbevételt ért el az első kilenc hónapban, 11,3 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában; konszolidált nettó eredménye 2,02 milliárd forint lett, 35,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A vállalat első félévi kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye […]
Zsámboki Gábor, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. vezérigazgatója

És még ez is...